Stedendriehoek

Opnieuw Michelin-sterrenchefs in Vaassen

Weer lukte het chef Pasquale Carfora om twee jonge door Michelin gelauwerde sterrenchefs uit Italië naar zijn restaurant in het Gelderse Vaassen te halen. Half april gaan ze gezamenlijk een avond verzorgen in zijn restaurant Aroma Italian Fine Dining. Vorig jaar was het Simone Nardoni van restaurant Essenza uit Terracina die zij aan zij met het team van Aroma kookte. Simone is een door Pasquale bewonderde sterrenchef uit zijn thuisregio. Nu gaat het om Sara Scarsella en Matteo Compagnucci. Het stel heeft een hooggewaardeerd restaurant in de plaats Ariccia, net iets ten zuiden van Rome tussen de meren van Albano en Nemi, niet ver van Castel Gandolfo, de pauselijke zomerresidentie. Ook Sara’s twee jaar jongere zuster Carla werkt er als sommelier. Dit bijzondere six-hands-dinner vindt plaats op woensdag 17 april.

Wereldreis

Het Sintesi-duo Sara en Matteo werkte onder meer bij Noma in Kopenhagen en bij tal van andere beroemde culinaire adressen die de wereldbol omspannen. In 2020 besloten zij samen Sintesi te openen om nu langs een zelf gedefinieerd pad te tonen wat zij waard zijn. En ook hier is naast synthese ook sprake van synergie omdat beiden elkaar aanvullen met alles wat zij in alle uithoeken van de wereld leerden.

Je hoeft maar kort de website van Sintesi te bezoeken om te zien dat in hun elegante restaurant op het allerhoogste niveau gewerkt wordt. Elk gerecht is een streling voor het oog en achter het samenspel van smaken gaat een filosofie schuil, die bepaalt dat onder het motto ‘traditie en innovatie’ het overbodige geëlimineerd wordt. Dat levert soms gedurfde minimalistische bordjes op. Alles wat beide chefs op hun levensreis beleefden komt er echter samen in wat zij noemen ‘een ethische conceptuele keuken’ met oog voor esthetiek en ethiek. Het neer- en voortzetten van de lokale culinaire traditie speelt daarbij ook een rol. Vanzelfsprekend komt veel uit eigen moestuin en overige ingrediënten komen uit de directe omgeving. Bij de bereidingen wordt regelmatig teruggegrepen naar buitenlandse ervaringen waaronder fermentatie, marinade en dry-aging van vis en enkele Aziatische technieken. De wijnkaart beweegt mee met zowel menu als seizoen. Reviews op internet zijn juichend.

“Vorig jaar kwam ik in contact met hen via een gemeenschappelijke vriend”, vertelt Pasquale Carfora, chef-eigenaar van restaurant Aroma. “Ik at in hun restaurant in Ariccia en vond de ervaring overweldigend. Ik werd verliefd op hun visie op koken: puur en met krachtige smaken. Vandaar dat ik erg blij verrast was toen ze ‘ja’ zeiden op mijn uitnodiging.”

Woensdag 17 april: ‘six-hands-dinner’

Het Sintesi-team is op woensdagavond 17 april aanstaande aanwezig om, samen met de witte brigade van Pasquale, de gasten van Aroma een onuitwisbare ervaring te bezorgen. Reserveringen kunnen gemaakt worden via de website van Aroma (restaurant-aroma.nl).