Stedendriehoek

Opknapbeurt Freulebrug in Apeldoorn

APELDOORN – Twintig jaar nadat de Freulebrug werd geplaatst en daarmee een verbinding vormde tussen de wijk Welgelegen en het centrum, krijgt de constructie van de brug een opknapbeurt. De werkzaamheden starten deze week.

De brug, een ontwerp van kunstenaar Tirza Verrips, verkeert al geruime tijd in slechte staat. De gemeente heeft daarom de twee belvedères van de brug in 2018 afgesloten. De draagkracht van deze zijvleugels is onvoldoende en ze voldoen niet aan de veiligheidsvoorschriften. Tijdens de komende werkzaamheden worden de belvedères kleiner gemaakt en de constructie ervan verstevigd.

Over de brug is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Zo lag de brug na plaatsing eerst verkeerd om. Daarna begon de brug te roesten omdat er geen coating was aangebracht. Ook waren er klachten over het gladde oppervlak van de brug. Tijdens de werkzaamheden wordt de onderzijde van de brug schoongemaakt en krijgt deze nieuwe bekleding.

Daarnaast zijn er plannen om het stuk fietspad dat de verbinding vormt naar de Halstraat, te verleggen en te verharden. Door vallend blad en bij slecht weer was het er vaak glad. De besluitvorming hierover loopt nog.

De werkzaamheden aan de brug stonden al langer op de planning, maar liepen vertraging op. Bij de aanbesteding bleek dat het erg moeilijk was om een gespecialiseerd bedrijf te vinden dat de werkzaamheden uit kon voeren. Aanvankelijk zou de brug afgelopen najaar worden gerepareerd, dat is nu dus opgeschoven naar eind mei. Naar verwachting is het werk medio juli afgerond.