Stedendriehoek

OPHORKPLICHT

De man op de wolk was het zat en pakte dronken, na zijn laatste Heineken, een Coronaatje uit de koelkast en morste wat op China. De hele wereld plat. Op slot. Het wordt in één drup duidelijk hoe kwetsbaar we zijn. Hoe weinig we weten. Hoe machtig natuur is.

‘Samen feest vieren is niet zo moeilijk. Als je door een klote-periode gaat, dan zie je welke vrienden je hebt.’
Een gevleugelde uitspraak van mijn moeder. In klote-tijden zie je de ware aard van mensen. Ik ga niet eens reppen over pleepapierpersonen. De broodbunkeraars. De paracetamolproppers of de groentegraaiers. Moest lachen om de persconferentie, afgelopen zondag. Doventolk. Het woord ‘hamsteren’. De dame trekt een inhalig, egocentrisch en verlekkerd gezicht en staat als een Holle Bolle Gijs spullen naar zich toe te graaien. In goede tijden halleluja, in slechte tijden hamsteren. De mens is lelijk.

Dit weekend sloeg alles. Wiebes voorop. Die zou je toch… Mag ik niet zeggen. Over ‘elkaar steunen’ in moeilijke tijden, gesproken. Vervolgens lees ik dat er mensen zijn die dit weekend café, sauna of restaurant hebben bezocht. Alles voor het eigen geluk. Onsterfelijk. Niet vatbaar voor advies of, naar eigen zeggen, Corona.

Sommigen noemen het nuchter, ik noem het horkerig. En kennelijk willen we die nuchterheid koste wat kost wegzuipen in de kroeg. De overige tijd zitten we tussen de 28 rollen pleepapier thuis te werken. In quarantaine. Ik noem het ouderwetse ophorkplicht, het pluimvee lacht zich de cloaca uit zijn broek. Verbaas me over het groot aantal mensen dat thuis kàn werken. Hoe weinig er gebeurt als deze mensen niet ten tonele verschijnen of hun werk neerleggen. Behalve een paar beroepsgroepen. Zorg. Onderwijs. Politie, brandweer. De barman, de supermarktmedewerker. En laten die gasten keer op keer financieel het hardst geraakt worden in deze economie. We zijn er zo afhankelijk van. Deze crisis laat zien dat, als we alle toeters en bellen verwijderen, we aangewezen zijn op een groep hardwerkende, sociale mensen en onze natuur. Op de basis. Op goede zorg voor elkaar. Samen delen. Genoegen nemen met één rol wc-papier.

Dit virus is hardnekkig. Je hoeft geen symptomen te hebben om het bij je te dragen. Zoek contactloos contact. Wees geen hork. Besmet geen anderen. Zet voor 3 weken je ego en behoeften opzij en get back to basic. En bovenal; sla geen pleepapier in. Deze krant kun je scheuren.