Stedendriehoek

Opening buitenmuseum: historie naar hier en nu brengen

In maart van dit jaar schreven we over de feestelijke opening van het Buitenmuseum, op 17 april 2020. Op die dag, 75 jaar sinds de bevrijding van Apeldoorn, zou dit erfgoedfestival van start gaan met een bijzondere expositie in de binnenstad.

Hoewel die plannen vanwege de coronacrisis niet door konden gaan, is ondertussen de nieuwe openingsdatum bekend: vanaf 1 juli ontdekken bezoekers de Canadese bevrijding in een bijzondere buitenexpositie. Na de Canadian Walk audiotour (die op 7 juni gelanceerd werd) is het nu dus aan het Buitenmuseum om 1 juli alsnog van start te gaan.

Door de coronacrisis zijn de grootste festiviteiten van 17 april, ter ere van 75 jaar bevrijding van de stad, (voorlopig) van de agenda verdwenen, maar er blijft nog genoeg om enthousiast van te worden. Zo zal het Buitenmuseum langer open zijn: tot en met de herfstvakantie.

Het Buitenmuseum is een erfgoedfestival in het verlengde van de exposities 100 Jaar Hoofdstraat© uit 2018 en Werk & Ambacht© uit 2019. Voor het derde jaar op rij worden door de hele binnenstad verhalen getoond over de geschiedenis van Apeldoorn, om zo de historie naar het hier en nu te brengen. Bij de start van het Buitenmuseum gaat het hierbij om tientallen raamstickers op winkelfronten. Dit zal, wanneer dat mogelijk is, uitgebreid worden met grotere objecten zoals wandframes en banners. De coronamaatregelen in de binnenstad bepalen namelijk wat er kan en wat niet.

Met deze expositie wil het Buitenmuseum de spraakmakende geschiedenis van deze stad onder de aandacht brengen, want het bevrijdingsverhaal van Apeldoorn is een bijzondere. Niet alleen helfdhaftige Canadezen waren hierbij betrokken, maar ook een stel moedige Apeldoorners speelden een sleutelrol in de bevrijding. Geïnteresseerde bezoekers mogen dan ook uitkijken naar spraakmakende verhalen door de hele binnenstad, van onder anderen Gijs Numan en Albert van der Scheur.

Vanaf 1 juli is de expositie dagelijks te bewonderen door de hele binnenstad. Bekijk ook de website www.apeldoorn1900.nl.