Stedendriehoek

Open wielertocht Koninklijke Marechaussee

APELDOORN – Vorig jaar was het weer toegestaan om na twee jaar coronapandemie de jaarlijkse toertocht van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn te organiseren. Het betekende, na jaren van bouwwerkzaamheden, de terugkeer van de start en finish naar de Koning Willem III kazerne, Frankenlaan 70. De volgende tocht is op woensdag 19 april. Voor zowel de 70 als 120 kilometer is het vanaf 08.00 uur inschrijven en vertrek vanaf 08.30 uur.

Na twee jaar pandemie viel de opkomst de organisatie vorig jaar niet tegen. “Wat wel tegenviel, was de deelname van de lokale wielerliefhebbers. Zo’n 70% van de deelnemers kwam uit de categorie defensie (actief en veteranen) en slechts 30% uit inwoners van Apeldoorn en omstreken. We vermoeden dat bij het grote publiek nog niet afdoende bekend is dat sinds enkele jaren de toertocht een open karakter heeft gekregen en dat iedereen van harte uitgenodigd is om deel te nemen.”

“Het is natuurlijk weer even iets anders om je voor een toertocht bij een kazernepoort te moeten melden, maar er is beslist geen reden om je daardoor af te laten schrikken. Aan de hand van de deelnemerslijst wordt aan de deelnemers vlot toegang verleend tot het complex en krijgen de deelnemers een beperkt inkijkje in de wereld van de bakermat van de Koninklijke Marechaussee. Op de kazerne bestaat de mogelijkheid voor de deelnemers om hun auto te parkeren en in het moderne lesgebouw wordt gratis koffie en thee aan de deelnemers verstrekt. Ook tijdens de toertocht, bij de rustlocatie voor zowel de 70 als 120 kilometer, is de verzorging top.”

Medaille

Door de unieke samenwerking van de Sportcommissie van de Koninklijke Marechaussee met de Stichting SportFrinten is het nu voor iedereen binnen en buiten defensie eenvoudig mogelijk om via de website www.sportfrinten.nl digitaal in te schrijven. “Aan defensiemedewerkers wordt €5,- voor de tocht gevraagd en aan de overigen €8,-. Op de dag zelf op de kazerne inschrijven is ook mogelijk, maar dan betaal je 2 euro meer dan via de voorinschrijving via de website. De prijzen gelden overigens voor zowel de route van 70 als 120 kilometer. Als de tocht volbracht is, is er voor iedere deelnemer een medaille als beloning. Wordt ook nog aan de toertochten in Schijf en Alblasserwaard deelgenomen, dan word je ‘master der frinten 2023’ en ontvang je naast een afzonderlijke medaille voor elke tocht ook het masterinsigne. Schrijf je gelijk voor twee of drie tochten in, dan betaal je minder per tocht. Zie voor meer informatie de website van de Stichting SportFrinten.”