Stedendriehoek

Open je ogen voor Oekraïne

APELDOORN – Op zondag 25 februari, van 14.30 tot 16.30 uur, vindt onder de noemer Open your eyes het Concert voor Oekraïne plaats in de Julianakerk, Deventerstraat 91 in Apeldoorn. Er is inloop vanaf 14.00 uur en de toegang is vrij.

“Een concert om stil te staan bij de brute Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 en de meedogenloze, onmenselijke vernietiging sindsdien”, aldus organisator Simon Boon. “Ter herdenking van de slachtoffers, gewonden, militairen, burgers, vaders, moeders, kinderen, broers, zussen, grootouders, vrienden en collega’s, van ontwrichte en ontheemde families, de pijn, het leed en verdriet veroorzaakt door deze misdadige oorlog. Ter ondersteuning van het moedige verzet van het Oekraïense volk en een oproep tot voortdurend internationaal partnerschap, financiering, hulp en samenwerking voor de vrije en democratische staat Oekraïne. Een gezamenlijk concert voor een gedeelde toekomst.”

Tal van artiesten verlenen hun medewerking aan het concert: Jan van den Brand (orgel) en Reik Heusinkveld (trompet); de familie Romansky, bestaande uit vader Sergey (altviool), moeder Sima (viool) – beiden in het voorjaar van 2022 gevlucht uit Oekraïne -, zoon Arkadi (viool en contrabas) en kleindochter Elizabeth (viool); Oleg Lysenko, Oekraïens accordeonist, bayan- en bandoneonspeler/docent en speler bij het Eerste Nederlandse Bayankwartet, samen met Bert Hoogeveen, Juul Grootenboer en Thomas Grosshanten; Veronika Morska, een 12-jarige zangeres en winnares van Ukraine Got Talent, vluchtte in het voorjaar van 2022 samen met haar moeder uit Oekraïne; Oya Ergün uit Turkije, sopraan en vrouwenrechtenactiviste, zingt solo en in opera’s op podia wereldwijd, en woont in Engeland; Nastya & Richard, Ukrainian Dutch Music. Nastya Sulymenko, een 22-jarige zangeres, is in 2022 uit Oekraïne gevlucht en Richard Rhemrev is een Nederlandse pianist.

De organisatie is in handen van Gelre Association International, Julianakerk Apeldoorn, SDD Emst en Young Future Apeldoorn.