Stedendriehoek

Open dag Florae Renderend Landschap

TWELLO – Op zondag 19 juni houdt Florae Renderend Landschap aan de Vermeersweg 52 in Twello open dag. Op deze dag kun je kennismaken met het gebruik van eetbare wilde planten in de tuin, landschap, keuken en medicijnkast.

Er zijn excursies over het terrein en tal van producten zijn te proeven en te nuttigen van de bijzondere menukaart.  Ook zijn zelfgemaakte producten van Florae en een ruim assortiment eetbare wilde planten te koop, evenals de door hen geschreven boeken.

Visie op landschap
Laurette van Slobbe en Gert Jan Jansen hebben zich na hun tijd bij Hof van Twello in de eigen 1,5 hectare grote tuin toegelegd op eetbare wilde planten. Wat kun je er mee in je sier- en moestuin en welke rol kunnen die planten vervullen in het landschap. De vraag die daarbij centraal staat is in hoeverre ze kunnen bijdragen aan een renderend landschap. Dat wil zeggen dat er niet alleen een biodivers en mooi landschap ontstaat, maar dat dat landschap ook additioneel inkomen oplevert voor de grondeigenaar. Deze insteek, die bij Hof van Twello overigens ook al gevolgd werd, begint langzamerhand door te dringen. Zo adviseren Laurette en Gert Jan een landschapsproject in het Kromme Rijn-gebied bij Utrecht en legden ze een eetbare haag aan op de Floriade. Zij verzorgen webinars en workshops op dit gebied voor tal van organisaties, geven gastlessen aan onder andere de WUR en zijn  betrokken bij het Agro Forestry Netwerk Nederland. De boodschap is altijd dezelfde: zorg dat je in je grondbeheer wat overhoudt, niet volledig stuurt op subsidies of afhankelijk bent van grote afnemers of de overheid. Creëer korte, lokale productie/afzetketens waarin je zelf de regie kunt houden.

Een uitwerking van hun ideeën is de zoektocht naar nieuwe te telen gewassen voor land- en tuinbouw. Dat kunnen eetbare wilde planten zijn, maar bijvoorbeeld ook exoten. Zo maken ze zich momenteel druk voor de introductie van bamboe als nieuw akkerbouwgewas. De jonge eetbare scheuten ervan worden al verkocht, evenals bamboestokken. Op termijn zou bamboe als grondstof kunnen worden geteeld voor meubels, vloeren, textiel en papier.

 

Programma
11.00 tot 17.00 uur: vegan theetuin, eetbare wilde plantenkwekerij & winkel open
11.30 uur: rondleiding eetbare wilde planten door Laurette
14.00 uur: rondleiding Gert Jan Jansen over het Renderende Landschap. Gert Jan gaat met name in op de landschapsinrichting (onder andere eetbare hagen) onder het motto: biodiversiteit moet je vermarkten.
14.00 uur: rondleiding eetbare wilde planten door Laurette

De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten. De toegang is gratis. Aanmelden voor de rondleidingen is aan te bevelen, want vol = vol. Voor meer informatie: www.florae.nu. Reserveren via e-mail laurette@florae.nu of per telefoon 06-14472575. De theetuin is elke zaterdag en zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.