Stedendriehoek

Open dag bij nieuw ingericht hospice Casa Vera

OENE – Hospice Casa Vera aan de Eperweg 20A in Oene opent zaterdag 18 februari de deuren voor een open dag. Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 16.00 uur binnenlopen om het nieuw ingerichte hospice te bekijken en kennis te maken met de aanwezige vrijwilligers.

Een paar dagen voor de opening worden de laatste plooien gladgestreken. Het witgoed en de telefoon ontbreken nog en de schilderijen moeten nog een plek krijgen, maar alles is klaar als het gebouw wordt geopend, zo verzekeren vrijwilligster Erna van Roekel en Kees Schaap, voorzitter van De Kruimelschaar, de vrijwilligersorganisatie waar Casa Vera deel van uitmaakt.
Wethouder Dick van Norel verzorgt in het bijzijn van genodigden op vrijdag 17 februari de opening. Op zaterdag 18 februari is het publiek welkom. Vrijwilligers hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om het hospice in te richten. Acties werden op touw gezet om het interieur te bekostigen, waarbij de kanttekening moet worden gemaakt dat een groot deel van de inrichting is geschonken door bedrijven en particulieren. “De vrijwilligers, maar ook diverse bedrijven hebben zich enorm ingezet om alles te schilderen, te behangen en schoon te maken”, zegt Erna van Roekel, die de afgelopen maanden een weektaak had aan de coördinatie van de verbouw en inrichting.
Uitbreiding
Schaap is trots op de enorme hoeveelheid werk die er is verzet. Hij blikt kort terug: “In 1999 startten Frank Mensink, Johan van de Wetering en Janny Boetes met het hospice aan de Scheperstraat in Epe. Dat bleek al snel in een behoefte te voorzien. Nu, ruim 16 jaar later, is het hospice met één bed te klein en moeten we te vaak ‘nee’ verkopen. In Oene kregen we de mogelijkheid om uit te breiden naar drie bedden, in drie kamers met aangrenzende separate natte cellen. Daarnaast hebben we de beschikking over een ruime huiskamer en keuken en nog wat extra ruimte voor opslag van materialen en administratie. Daar zijn we enorm blij mee. Het hospice is er in eerste instantie voor gasten uit de gemeente Heerde en Epe; maar als er plek is vangen we mensen uit het hele land op, onafhankelijk van geloof of financiële draagkracht.”
Vrijwilligers Gerda van Moorst en Bep Boons zijn blij met het nieuwe onderkomen: “De ruimte in Epe was te klein. Nu we drie bedden en een gemeenschappelijke huiskamer hebben, kunnen de gasten met hun familie ook kiezen of ze zich terug willen trekken op hun kamer of gebruik willen maken van de gemeenschappelijke huiskamer”, zegt Van Moorst. “En voor de vrijwilligers is het prettig om wat vaker ruggenspraak te kunnen houden met een collega-vrijwilliger. In Epe was je vaker alleen”, vult Boons aan.
Vrijwilligers gezocht
Het ‘Bijna- thuis-huis’ is bestemd voor mensen die aangekomen zijn in hun laatste levensfase en niet langer thuis of bijvoorbeeld in het ziekenhuis verzorgd kunnen worden. Bij een volle bezetting van drie bedden zijn in totaal 49 vrijwilligers per week nodig. Op dit moment wordt dat aantal nog niet gehaald en daarom is het hospice nog op zoek naar extra handen. ”De vrijwilliger in het hospice is een gastvrouw of -heer. Hij of zij ontvangt de gasten, heeft een luisterend oor en doet wat aanvullend huishoudelijk werk. Verpleegkundige handelingen worden uitgevoerd door de thuiszorg”, legt Van Roekel uit. “Je werkt altijd in diensten van 4 of 6 uur. We vragen aan onze vrijwilligers om minimaal één keer per week zo’n dienst in te vullen. De roosters staan online, dus je kunt je dienst al ver van tevoren invullen. Mensen die kiezen om vrijwilliger te worden bij het hospice, krijgen een basistraining. Bijvoorbeeld hoe je iemand in bed helpt of waar je op moet letten wanneer een gast eten of drinken wil. Maar je bent vooral een luisterend oor.”
Tijdens de open dag zijn vrijwilligers van het hospice aanwezig om geïnteresseerden uit te leggen wat het werk exact inhoudt. “En als men daarna behoefte heeft aan een individueel gesprek, dan is daar natuurlijk altijd ruimte voor”, vult Schaap aan. “Je bent aanwezig bij de cruciale momenten in het leven van gasten en van familieleden. Ik vind dit echt vrijwilligerswerk met een grote plus.”