Stedendriehoek

Op zoek naar verhalen en foto’s van Multidance

APELDOORN – Wapperende haren, knipperende discolampen, suizende wieltjes: in de jaren 80 en 90 was de rollerdisco Multidance een begrip in Apeldoorn. CODA Museum is op zoek naar verhalen en vooral ook foto’s uit die tijd. Kunstenaar Mette Sterre gebruikt die informatie als inspiratiebron voor haar solotentoonstelling die vanaf eind juni in CODA Museum is te zien.

“Weet jij nog hoe de rollerdisco Multidance in de Matenhal er uitzag? Heb je verhalen, anekdotes of misschien zelfs wel foto’s? Deel ze met ons!” aldus een woordvoerder van CODA Museum.

Veel Apeldoorners hebben nog herinneringen aan Multidance. Niet voor niets noemde de lokale website indebuurt.nl vorig jaar de rollerdisco als een van de attracties waarmee in de jaren 80 en 90 een generatie opgroeide: “Rolschaatsen aan, discolampen en muziek voluit en gaan! De trap op en dan via de hoge springschans weer keihard naar beneden. Daarna uitgeput friet eten.” Een beschrijving die op Facebook iemand deed verzuchten: ‘Multidance, kom terug!’

Multidance adverteerde in de jaren 80 ook met grote regelmaat in de Telegraaf. Om publiek te trekken (‘Rollerdisko met videoclips’) maar ook om dansers en discjockeys te werven, ‘liefst omg. Apeldoorn’. In 2003 werden er nog kinderfeestjes gehouden, zoals blijkt uit een artikel in De Stentor/Deventer Dagblad uit dat jaar, over de promotie van locaties voor kinderpartijtjes door het Veluws Bureau voor Toerisme.

CODA Museum en Mette Sterre hopen op veel reacties die de sfeer van toen weer oproepen. Mette Sterre laat zich erdoor inspireren voor de installaties die ze speciaal voor CODA Museum gaat maken. Verwacht geen tentoonstelling over Multidance of letterlijke verwijzingen naar de rollerdisco. De kunstenaar geeft haar eigen draai aan de Apeldoornse inbreng. Maar wie weet kun je straks wel iets van de speciale sfeer, aankleding en kleuren herkennen in de tentoonstelling.

Mette Sterre (1983) woont en werkt in Amsterdam. In haar werk spelen lichaam en beweging een grote rol. Ze is onder meer bekend van gezichts- en lichaamsmaskers. “Wil je verhalen en/of foto’s delen? Mail uiterlijk 11 april naar pr@coda-apeldoorn.nl”