Stedendriehoek

Op zoek naar Meer Mooi Volk

Vorig jaar is Sven Scholten (rechts op foto), Stadsfotograaf van Apeldoorn, gestart met zijn project Mooi Volk. Voor dit project struint hij Apeldoorn en de elf dorpen af, op zoek naar niet-alledaags volk: mensen met een bijzondere hobby, levensstijl, beroep of die gewoon een uniek voorkomen hebben. Al die foto’s hebben drie eigenschappen gemeen: ze zijn in zwart-wit, vierkant van formaat en gemaakt met een analoge camera.

“Dat laatste puur omdat ik het voor mezelf niet te gemakkelijk wil maken en het heel goed vind passen bij dit project. Daarbij is analoog fotograferen met een oude 6×6 camera ook nog eens leuk, omdat de mensen zich minder snel ongemakkelijk voelen.”

Maar Scholten heeft bij zijn fotoproject hulp nodig. Samen met Bart van Uitert (links) van Apeldoorn Photo nodigt hij iedereen uit op zoek te gaan naar Mooi Volk.

Zoektocht start nu

“Aangezien er te veel Mooi Volk in onze gemeente rondloopt, ben ik op zoek naar volksvertegenwoordigers die samen met mij het Apeldoornse volk gaan fotograferen. Dit resulteert in het project Meer Mooi Volk. Stof de oude camera van je ouders en grootouders af en druk er een rolletje in. Kies dan wel voor zwart-wit, zodat het helemaal Mooi Volk-proof is. Maar een foto maken met een digitale camera of je telefoon mag natuurlijk ook, hoor!”

Scholten vervolgt: “Kort samengevat is Mooi Volk niet meer of minder dan iemand die interesse opwekt. Dit zou je buurman kunnen zijn die zijn leven heeft gewijd aan het verzamelen van boerenklompen, je opa die een geweldig, geleefd hoofd heeft, of iemand met een bijzonder beroep. Vraag het gefotografeerde Mooi Volk wel even of ze akkoord gaan met publicatie.”

Samen met Apeldoorn Photo gaat Sven op zoek naar Meer Mooi Volk. Bart van Uitert van Apeldoorn Photo: “Via onze website (apeldoorn.photo) kan iedereen een foto insturen. De zoektocht start vandaag en duurt tot eind april 2021. De online inzendingen zullen terugkomen in het project Mooi Volk van Sven, als onderdeel van ons festival in 2021.”