Stedendriehoek

Op zoek naar een smartphone met een uitklapbaar scherm?

Als je het lastig vindt dat een smartphone een klein schermpje heeft in vergelijking met bijvoorbeeld een tablet, dan is een smartphone met een uitklapbaar scherm misschien iets voor jou. Samsung brengt sinds 2019 uitklapbare smartphones op de markt onder de naam Fold. De eerste variant in dit type kreeg nog de nodige kritiek. Het scherm was niet erg stevig en de smartphone liep daardoor snel schade op. In augustus 2021 kwam de nieuwe Samsung Galaxy Z Fold3 op de markt. Dit is de nieuwste variant van de Samsung smartphones met uitklapscherm. Voldoet deze telefoon aan de hoog gespannen verwachtingen?

Waarom een telefoon met uitklapbaar scherm?
Je kunt je afvragen waarom een smartphone fabrikant kiest voor een telefoon met een uitklapbaar scherm. Je kunt immers als je een groter scherm wilt ook een tablet gebruiken of desnoods een laptop. Maar we zijn steeds vaker onderweg en dan kan het lastig zijn om meerdere apparaten mee te nemen. Daarom besloot Samsung om zijn nieuwe generatie smartphones uit te rusten met twee schermen. Je hebt nog steeds de beschikking over een ‘gewoon’ scherm met gehard glas. Daarnaast kun je de telefoon openklappen om het grotere scherm te gebruiken. Dit scherm is prettiger in gebruik als je een video bekijkt of als je een game speelt.

Welke verbeteringen heeft de Fold3 nog meer te bieden?
Samsung heeft geprobeerd om de nieuwste toevoeging aan de Fold serie op een aantal punten te verbeteren. Dat is in een aantal gevallen ook gelukt. Maar op bepaalde punten moet de gebruiker genoegen nemen met minder dan bij de Fold2. Het is dus belangrijk om de juiste afweging te maken bij je keuze voor de Galaxy Z Fold2 of de Fold3.

De selfiecamera
De Galaxy Fold2 heeft nog een ‘cameragat’ in het scherm voor de selfiecamera. Bij de Fold3 is ervoor gekozen om deze camera in het scherm te integreren. Hij is dus niet meer als zodanig zichtbaar. Daardoor is de kwaliteit van de foto’s die je ermee kunt maken wel wat minder. De verwachting is dat deze camera in volgende versies van de Galaxy Fold in positieve zin zal worden aangepast.

Haarscherpe foto’s en video’s
Met de 3 camera’s aan de achterkant kun je de mooiste foto’s en video’s maken. Tenzij je een professionele fotograaf bent die niet zonder zijn geavanceerde spiegelreflexcamera kan, heb je eigenlijk geen fototoestel meer nodig. Of het nu gaat om mooie vakantiefoto’s of gezellige kiekjes van een stapavondje met je vrienden, de camera van je Samsung Galaxy Z Fold3 heeft er geen enkele moeite mee.

Verdubbelde snelheid van het videoscherm
Het uitklapscherm is sterk verbeterd als we het vergelijken met dat van de Z Fold2. Niet alleen is het scherm steviger en dus beter bestand tegen beschadigingen, ook de ververssnelheid is een stuk beter. De Fold2 ververst met 60 Hz, de Fold3 doet dat met 120 Hz twee keer zo snel. De gemiddelde gebruiker zal dit niet meteen opvallen. Toekomstige apps maken er waarschijnlijk wel gebruik van waardoor deze verbetering uiteindelijk wel degelijk het verschil kan maken.

De eerste Samsung die waterbestendig is
Waterschade is nog steeds de belangrijkste reden waarom mensen hun telefoon moeten afschrijven of een beroep moeten doen op de garantie. Ontwikkelaars spelen hierop in door hun telefoons beter waterbestendig te maken. Dit geldt nu ook voor de Samsung Galaxy Z Fold3. Dit is de eerste Samsung die je mee kunt nemen als je gaat zwemmen. Houd er wel rekening mee dat de waterbestendigheid beperkt blijft tot enkele meters diep en ook voor een beperkte duur. Maar een mooie onderwaterfoto kun je nu dus als je wilt wel maken.

De batterijcapaciteit is verlaagd
Een wat onbegrijpelijke keuze van Samsung is het verkleinen van de batterij in de Z Fold3. Deze gaat dus wat minder lang mee dan de batterij in de Fold2. Gebruikers klagen juist altijd over het snel leeglopen van de batterij van hun smartphone, dus een verhoging van de batterijduur zou logischer geweest zijn. Apple doet dit bijvoorbeeld wel bij de introductie van de iPhone 13. Maar wellicht kiest Samsung bij de presentatie van de opvolger van de Z Fold3 eieren voor zijn geld en wordt de capaciteit van de accu weer naar boven aangepast.

Word jij de trotse eigenaar van een Galaxy Z Fold3?
Als je helemaal weg bent van de nieuwste uitklapbare smartphone van Samsung dan kun je wellicht niet wachten om hem in je bezit te krijgen. Je kunt een los toestel kopen maar het is natuurlijk ook mogelijk om deze smartphone aan te schaffen in combinatie met een nieuw abonnement. Afhankelijk van het abonnement dat je kiest en bij welke provider je dit afsluit wordt er een eenmalige bijdrage gerekend. De rest betaal je dan in termijnen in combinatie met het abonnementsgeld. Voordat je je abonnement afsluit is het altijd verstandig om aanbieders te vergelijken en een zorgvuldige afweging te maken. Op die manier betaal je nooit te veel.