Stedendriehoek

Op weg naar dynamisch en doorzichtig gebouw

APELDOORN – In 1887 richtten de zwagers Willem Vroom en Anton Dreesmann het warenhuis Vroom & Dreesmann (V&D) op. Het eerste filiaal werd geopend aan de Weesperstraat in Amsterdam. Al snel openden meerdere vestigingen en op V&D’s hoogtepunt waren er zeventig vestigingen door het hele land. Generaties groeiden op met deze winkel en waren dan ook geschokt dat de keten op 31 december 2015 officieel failliet werd verklaard.

Inmiddels zijn in diverse steden de voormalige V&D-filialen al verbouwd en opgevuld door nieuwe winkels. In een groot aantal filialen is het Canadese warenhuis Hudson’s Bay gekomen (denk aan Den Haag, Utrecht en Haarlem). In Amsterdam zijn er nu grotendeels webwinkelkantoren. Maar wat gaat er in Apeldoorn gebeuren? Waarschijnlijk heeft men de grote borden van de gemeente Apeldoorn en de hijskranen al om het gebouw zien staan. Vorige maand is de verbouwing begonnen. Er komen nieuwe en open gevels aan de Hoofdstraat en Kanaalstraat. Volgens Maré Elizen van Elizen Vastgoed herken je het gebouw straks niet meer terug. “Het plan is om er een dynamisch en doorzichtig gebouw van te maken, met veel glas. Zo’n gebouw dat je ook veel in de Nederlandse binnensteden ziet.”

In Apeldoorn komen er meerdere winkels in het gebouw. “In het oude Perry Sport-filiaal komt een ING-kantoor, dat hoogstwaarschijnlijk in het voorjaar al geopend wordt”, vertelt Elizen. “De andere winkels gaan eind 2018 open. Ook aan de overkant van de Kanaalstraat, op het braakliggende terrein bij McDonald’s wordt hard gewerkt. Er komen appartementen en horecagelegenheden, maar ook veel groen en speelvoorzieningen.”

De gemeente Apeldoorn wil ‘de binnenstad weer het kloppend hart van Apeldoorn maken.’ Dit presenteerde zij afgelopen december in de Meerjaren Programmabegroting 2017-2020. Wethouder Mark Sandmann: “De afgelopen jaren is er al veel verbeterd in de openbare ruimte in de binnenstad. Een groot deel van de binnenstad is inmiddels vernieuwd en opgeknapt: mooie klinkers, verlichte bomen én prachtige gevels (deels gefinancierd vanuit het Gevelfonds). En nu kunnen we, in samenwerking met Centrummanagement Apeldoorn, het werk afmaken.”