Stedendriehoek

Op papier interessante online bijeenkomst

Tijdens de tweede online bijeenkomst van het Historisch Café, vrijdag 7 mei van 17.30 tot 19.00 uur, staan de geschiedenis van de papierindustrie in en om Apeldoorn en CODA Paper Art 2021 centraal. Henk Weltje vertelt over de rijke geschiedenis van de industriële Veluwe met zijn vele sprengen en beken, Tom Geurtse zoomt in op papierfabriek De Middelste Molen en Rianne Groen vertelt aansluitend over de tentoonstelling CODA Paper Art 2021. Deelname is gratis.

In en om Apeldoorn is een uitgebreid bekenstelsel van zogenoemde sprengenbeken, vooral gegraven of vergraven ten behoeve van watermolens. Deze molens dienden in de eerste plaats voor het malen van koren, maar vanaf het begin van de zeventiende eeuw werden ze ook ingezet door de opkomende papierindustrie. Wie waren de innovatieve stichters van deze fabrieken en waarom vestigden zij zich in Apeldoorn? Welke molens waren er en waar stonden ze? En, hoe is het nu met die molens?

Papierfabriek De Middelste Molen aan de Loenense Molenbeek produceert al sinds 1622 papier en is de enige papierfabriek in Nederland die nog in oude staat bewaard is gebleven. Het is een plek vol industriële historie waar nog steeds papier gemaakt wordt. Tussen de ratelende en bonkende machines waant u zich in de 19de eeuw, maar ook bij De Middelste Molen gaat men innovatie niet uit de weg. Met de inzet van het oude ambacht verwerken vrijwilligers nieuwe materialen, waarbij het ook hét adres is voor bijzondere papiersoorten.

CODA Paper Art is een tweejaarlijkse tentoonstelling door kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland met beeldende kunst, design, animatie en video, gemaakt van, op en met papier en karton. Rianne is conservator moderne kunst & vormgeving bij CODA en zij gaat in op vragen als hoe werken voor deze tentoonstelling geselecteerd worden en hoe het is om in deze tijd een tentoonstelling samen te stellen. Zij heeft kunstenaar Wouter Venema bereid gevonden om te vertellen over het kunstwerk dat hij speciaal voor deze tentoonstelling gaat maken en waarbij hij samenwerkt met Zero waste Apeldoorn.

Daarnaast hebben de kijkers de mogelijkheid om een bijdrage te leveren aan het nieuwsblok en natuurlijk ontbreekt ook de column van CODA-directeur Carin Reinders niet. Omdat CODA conform de richtlijnen van het RIVM gesloten is, vindt het Historisch Café online – via Zoom – plaats. Men kan zich aanmelden via www.coda-apeldoorn.nl/hc; na aanmelding ontvangt men een uitnodiging (link) voor deze Zoom-meeting.