Stedendriehoek

Op deze manier bepaal je de kwaliteit van naaigaren

De juiste kwaliteit naaigaren kan veel voordelen hebben voor je naaiwerk en ook voor de levensloop van je machine. Hoge kwaliteit naaigaren worden altijd aangeraden voor het gebruik bij naaimachines omdat het er soms voor kan zorgen dat de machine minder goed werkt.

Er zijn veel verschillende naaigaren van verschillende stoffen en verschillende kleuren. In dit artikel leggen we uit waarom de juiste naaigaren belangrijk zijn en hoe je deze kiest.

Waarom het juiste naaigaren zo belangrijk is
Het naaigaren wordt door de hele machine geleid door verschillende haakjes, geleiders en de spanningsschijf. Dit draad wordt op spanning gehouden door deze onderdelen en vervolgens naar de naald toe geleid. Wanneer je naaigaren van slechte kwaliteit aangeschaft hebt kunnen deze draden worden aangetast door de haakjes, geleiders en spanningsschijf waardoor er overal pluisjes achter blijven die problemen kunnen veroorzaken voor de spanning van het draad. Daarnaast breed het draad natuurlijk ook een stuk makkelijker en worden er minder steken overgeslagen door minder ongelijkmatige spanning.
Naaigaren voor beginners en gevorderden moeten dus van hoge kwaliteit zijn. Voor welke stof kan je dan het beste kiezen? Polyester naaigaren zijn vaak erg goedkoop en zijn geschikt voor de meeste projecten. Het is een goede keuze voor sterke stoffen omdat het draad erg sterk is. Deze draden zijn vaak behandeld met een coating die ervoor zorgt dat het draad soepeler door de stof glijd. Deze naaigaren zijn te vinden in een groot assortiment van kleuren en zijn erg duurzaam voor intensief gebruik. Door de vezels van polyester blijft de kleur langer vast tijdens meer wasbeurten.
Er zijn ook heel veel verschillende soorten merken voor naaigaren, zoals Madeira, Metter en Gütermann. De naaigaren van Gütermann zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren en maten en omdat het garen van 100% polyester zijn gemaakt hoef je niet bang te zijn voor losse draadjes en een kleur die niet goed blijft zitten. Deze garen zijn vaak wel aan de duurdere kant, maar de kwaliteit is het geld waard. Kies de juiste kleur naaigaren die past bij de stof.

Hoe je het juiste naaigaren kiest
Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden voor welk soort garen je voorkeur uitgaat. Ook is de kleur erg belangrijk. Wanneer je niet de juiste kleur kan vinden voor de stof waar je mee werkt is het verstandig om te gaan voor naaigaren dat een of twee tinten donkerder is dan de originele kleur van de stof. Dit geeft het mooiste resultaat. Voor het mengen van kleuren raden wij het aan om een lichter gekleurd naaigaren te leveren.
Ben je benieuwd welke naaigaren het beste zijn voor jou? Je kan natuurlijk verschillende merken halen en hiermee experimenteren. Als je een merk hebt gevonden van het juiste naaigaren en niet elke keer een nieuwe bestelling wil plaatsen kan je ervoor kiezen om een set te bestellen met verschillende kleuren zodat je altijd de juiste kleur hebt. Op Huissteden (de website) vind je veel verschillende naaigaren van bekende merken zoals Gütermann!