Stedendriehoek

Op bezoek bij het Beleefhuis

door Maud Zandvliet

APELDOORN – Woensdag 10 april om 13.30 uur vond de opening plaats van het Beleefhuis op het woonzorgpark Groot Schuylenburg in Apeldoorn. Als vertegenwoordiger van Nieuwsblad Stedendriehoek had ik het geluk om als een van de eersten met andere persvertegenwoordigers dit bijzondere huis te betreden en alle onderdelen ervan te verkennen.

Bij het betreden van de ruimte viel direct de nagemaakte treincoupé op, die het idee van Apeldoorn Centraal creëerde, compleet met geluiden en beelden die het gevoel van een treinreis opriepen. Na deze eerste indruk betrad ik een charmante jaren 50-huiskamer, gedecoreerd met authentieke schilderijen, meubels en zelfs een ouderwetse telefoon.

Eenmaal door een deur aan de linkerkant werd ik verwelkomd in een grote jungle, waar bijna echte apen via touwtjes aan de muur tot leven kwamen, een interactieve en levendige ervaring die zeker indruk maakte op de bezoekers. Na deze avontuurlijke ontmoeting met de apen kwam ik op een gekke spiegel mezelf te zien, die uiteraard uitnodigde voor een moment om een selfie te maken.

Langs een muur vol met knuffels van verschillende dieren waar je aan kon voelen, liep ik verder naar de onderwaterwereld. Waar ik werd ondergedompeld in een wereld van kleurrijke vissen en een prachtig verlichte kwal in een hoekje van de kamer. Het geluid van de zee, compleet met een rustgevend waterbed, zorgde voor een bijna hypnotiserende ervaring die je echt het gevoel gaf alsof je midden in de oceaan dreef.

Het Beleefhuis biedt een unieke en meeslepende ervaring voor alle mensen, waarbij elk detail zorgvuldig is uitgewerkt om de zintuigen te prikkelen en de verbeelding te stimuleren. Het is als een bezoek aan de beroemde Apenheul in Apeldoorn, maar met een twist die het onvergetelijker maakt.