Stedendriehoek

Ook weer wandelingen in centrum

Nu de anderhalvemeterregel is komen te vervallen, kan het Apeldoorns Gidsen Collectief (AGC) eindelijk weer wandelen in het centrum. Op zondag 3 oktober is de eerste centrumwandeling. Startpunt is op de hoek van de Hoofdstraat en de Deventerstraat, vanaf het pleintje vóór juwelier Van Hell.

Het AGC gaat ook door met de succesvolle wijkwandelingen. Op zaterdag 2 oktober is de wandeling door de Metaalbuurt aan de beurt. Startpunt is het Bronspark, aan de Tinweg/hoek IJzerweg. Op zondag 3 oktober wandelt het AGC ook op het voormalige Zwitsalterrein. Startpunt is de Ingang Noord aan de Vlijtseweg, tegenover de Laan van Kerschoten. Voor alle drie wandelingen geldt een starttijd van 14.00 uur en een wandelduur van ongeveer anderhalf uur. De deelnamekosten bedragen 5 euro. Aanmelden (minimaal één dag vooraf) is noodzakelijk via e-mail: info@apeldoornsgidsencollectief.nl.

Bij de centrumwandeling laat de gids deelnemers kennismaken met de geschiedenis en de architectuur van Apeldoorn. Eind 19de eeuw maakte Apeldoorn een ware metamorfose en een sterke groei door van een boerendorp naar een stad van betekenis. De gids neemt de wandelaars mee naar interessante plekken in het centrum en vertelt over vroeger en nu.

De Metaalbuurt is een van de best bewaarde tuindorpen in Nederland. Het is in 1918 onder architectuur gebouwd voor de Apeldoornse arbeiders en is een beschermd stadsgezicht. Zo’n twintig jaar geleden is het gerestaureerd naar de oorspronkelijke stijl en het is nu een geliefde woonwijk.

Op het Zwitsalterrein wordt het verhaal verteld van een ambitieuze apotheker, die zijn bedrijf liet uitgroeien tot wereldformaat. Inmiddels worden de kantoren, fabriekshallen en laboratoria gebruikt door diverse bedrijven en sportieve organisaties. Ook vinden er talloze evenementen plaats.

De wandelingen zijn onder voorbehoud van de regels van het RIVM. Meer informatie vindt men op de website www.apeldoornsgidsencollectief.nl.