Stedendriehoek

Ook vertragingen met minder verkeer

APELDOORN – De Covid-19-pandemie zorgde niet alleen voor een negatief reisadvies, 1,5 meter afstand, de mondkapjesplicht en de sluiting van niet-essentiële winkels, maar ook voor veel minder verkeer op wegen over de hele wereld. Ook in Nederland werd het sinds maart 2020 een stuk rustiger op de weg. De maatregelen zorgden ervoor dat er nauwelijks files waren en dat vooral in de spitsuren de extra reistijd afnam – in Apeldoorn was dat een daling van bijna een kwart (24%) vergeleken met 2019.

Apeldoorn staat qua vertragingen op plek zes in de Nederlandse ranglijst van de TomTom Traffic Index. Bovenaan dit jaar staat Haarlem, gevolgd door Den Haag en Nijmegen op de tweede en derde plaats. Door drukte op de weg duurde een gemiddelde autorit in Apeldoorn 20 procent langer dan wanneer er geen verkeer op de weg zou zijn. Dit percentage is gelijk gebleven ten opzichte van 2019. Dit betekent dat automobilisten 6 minuten langer deden over een rit van een half uur. In de spits liep de extra reistijd op tot ruim 8 minuten bij een rit van een half uur. Gemiddeld stonden automobilisten in Apeldoorn vorig jaar 64 uur (2 dagen en 16 uur) langer stil in het verkeer tijdens de spits, 21 uur minder dan in 2019.

Optimale doorstroming en duurzame mobiliteit
Wim Willems (zie foto), wethouder mobiliteit bij gemeente Apeldoorn: “We zijn een stad in ontwikkeling, die ook groeit qua inwoneraantal. Daar hoort bij dat we goed blijven kijken hoe we de doorstroming optimaal houden en tegelijk duurzame mobiliteit kunnen stimuleren. Over het algemeen hebben we knelpunten in het verkeer zelf ook goed in beeld. Zo start de bouw van een tunnel onder de spoorwegovergang aan de Laan van Osseveld, in samenwerking met ProRail, dit jaar. We vermoeden dat de werkzaamheden om de A1 te verbreden, van invloed zijn geweest op het feit dat de gemiddelde vertraging in onze gemeente ondanks de coronacrisis gelijk gebleven is. Deze verbreding is juist bedoeld om de forse vertragingen op de A1 op te lossen, maar tijdens de werkzaamheden is het nog wel even doorbijten voor het verkeer.”