Stedendriehoek

Ook in het najaar van je achtertuin genieten? Bereid je dan nu vast voor!

Als jij het geluk hebt over een achtertuin te beschikken, heb je er in de afgelopen periode waarschijnlijk meer van genoten dan ooit. Want als de corona crisis iets duidelijk heeft gemaakt, is het de waarde van een eigen buitenruimte. Maar wat als het weer straks omslaat en we opnieuw aan huis gekluisterd zijn?
Juist daarom neemt de populariteit van terrasoverkappingen en vergelijkbare oplossingen de laatste tijd een vlucht. Wil jij ook het hele jaar door van het buitenleven kunnen genieten in je eigen achtertuin, zonder daarbij te zitten klappertanden of je te laten natregenen? In dit artikel ontdek je de mogelijkheden van glazen schuifwanden, terrasoverkappingen en andere slimme oplossingen om je achtertuin een plek voor alle seizoenen te maken.

De voordelen van terrasoverkapping
Met een terrasoverkapping transformeer je een gedeelte van je achtertuin in een buitenruimte waar het in alle seizoenen goed toeven is. In de zomer vind je er schaduw en koelte, in het najaar beschutting tegen regen en wind.
Dat laatste wordt nog versterkt door de overkapping uit te breiden met glazen schuifwanden. Deze wanden bestaan uit verschillende losse panelen van glas, die via een railsysteem eenvoudig te verschuiven zijn. In de zomer schuif je de wand opzij en geniet je van een heerlijk verkoelend windje. Als de herfststormen opsteken of koning winter zijn tanden laat zien, vind je achter de wand de nodige beschutting en warmte.

Voor iedereen een geschikte overkapping
Uiteraard zijn terrasoverkappingen er in allerlei soorten en maten. Er is dus altijd wel een oplossing te vinden die past bij jouw budget, stijl en persoonlijke voorkeuren. Denk daarbij aan de vormgeving (enkel een overkapping, of ook een glazen schuifwandconstructie zoals hierboven beschreven), maar ook aan de gebruikte materialen.
Met name aluminium wordt veel gebruikt. Aluminium terrasoverkappingen bieden namelijk veel voordelen. Het is een relatief licht, maar bijzonder stevig en duurzaam materiaal. Overkappingen van aluminium zijn bovendien onderhoudsarm en kleurvast. Dat kan verder worden versterkt door te kiezen voor een poedercoating. Die zorgt voor een extra beschermlaag, maar biedt bovendien de keuze uit verschillende stijlvolle kleuren voor de overkapping. Zo kun je dus letterlijk alle kanten op met jouw overkapping.

Andere mogelijkheden
Misschien heb jij bij een terrasoverkapping een vastomlijnd beeld van een grote constructie die het hele jaar door zon uit je woonkamer weghoudt. Ook als je daar bang voor bent zijn er tegenwoordig prima oplossingen om toch een plek in je achtertuin te creëren die beschermt tegen de elementen.
Een goed voorbeeld is het Verdeca vouwdak. Deze overkapping bestaat uit een aluminium frame en een zonwerend doek. De overkapping is uiteraard water- en windbestendig, maar kan indien gewenst met één druk op de knop worden opgevouwen om die welkome lentestralen naar binnen te laten. Op hetzelfde terras geniet je dus van de zon en van schaduw en warmte wanneer die zon toch iets te heet begint te worden. Bij dat alles is aan de kleinste details gedacht. Zo zijn schroeven en verbindingselementen netjes weggewerkt zodat het er esthetisch aantrekkelijk uitziet en zorgt een speciaal anti-tochtsysteem dat wind geen enkele kans krijgt om naar binnen te dringen tussen het doek, de rails en de regengoot.
Zo is er dus altijd een terrasoverkapping te vinden die past bij jouw woonwensen, levensstijl en gebruikseisen, of je nu het liefst zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt, of juist een plek wilt om je soms even te kunnen terugtrekken. Met de onzekerheid van vandaag de dag is dat in ieder geval een zekerheid die je voor jezelf kunt scheppen. In je eigen achtertuin geniet je van het buitenleven wanneer je maar wilt en onder jouw voorwaarden.