Stedendriehoek

Onze kijk op dieren verandert

IVN Apeldoorn en Apenheul verzorgen maandag 14 november de lezing ‘Van reactie tot emotie, van reflex tot besef’, gegeven door Jan van Hooff. Deze vooraanstaande primatoloog schetst op een toegankelijke manier hoe onze kijk op dieren, en de rechten van vooral apen in de maatschappij, verandert.

Locatie van deze bijzondere avond is auditorium De St@art bij Apenheul in Apeldoorn, met inloop vanaf 19.00 uur en aanvang om 19.30 uur. De kosten bedragen €7,50 per persoon, €5,- voor leden van IVN Apeldoorn/KNNV Apeldoorn inclusief een kopje koffie of thee vooraf. Voor meer informatie en verplicht aanmelden kan men terecht op www.ivn-apeldoorn.nl (onder ‘activiteiten’).

Jan van Hooff is emeritus-professor in de gedragsbiologie en bij het grotere publiek bekend van zijn medewerking aan diverse populaire tv-programma’s. In zijn lezing gaat hij in op de veranderende opvattingen over dieren en daarmee hun plaats in de maatschappij. Vooral naar primaten zijn we anders gaan kijken. Inmiddels zijn we op het punt beland dat een rechter ze soms menselijke rechten toekent, zoals aan een orang-oetan in Argentinië. In Canada hebben ze een nieuwe aanduiding voor mensapen bedacht: ‘non-human persons’. En dat terwijl sommige onderzoekers dieren beschouwden als louter ‘instinct-automaten’. Apen in biomedische laboratoria kwamen met hun tatoeagenummer in het dossier. En ze werden dus ook ‘een nummer’! Maar tante Annie weet zeker dat haar Fikkie geen nummer is; nee heus… een persoonlijkheid. Kortom: contrasterende opvattingen.

Na de lezing is er gelegenheid om vragen te stellen en om het boek Gebiologeerd van Jan van Hooff aan te schaffen en te laten signeren. (Foto: J. van Hooff)