Stedendriehoek

Onverwacht weerzien op de Veluwe

UGCHELEN – Zaterdagmiddag 20 november is er in Ugchelens Belang een beamerlezing, georganiseerd door de Stichting Behoud Dierenwereld Veluwe (SBDV). Deze keer wordt de beamerlezing verzorgd door de bekende natuurfotograaf Geurt Besselink.

Het betreft een presentatie naar het gelijknamige boek dat eind november 2021 uitkomt. Met ‘Veluwe, onverwacht weerzien’ neemt fotograaf Geurt Besselink iedereen mee naar de Veluwe. Zijn foto’s laten de mooiste momenten zien tijdens de vier jaargetijden. De meest bijzondere beelden uit jaren fotograferen worden gepresenteerd met verrassende perspectieven vanuit de lucht, onder water en op het land. Dat geeft een onverwacht weerzien in beeld en geluid van dit unieke natuurgebied in Europa. Diverse landschappen, dieren en bijzondere details komen voorbij op basis van habitat, kleur, vorm, onderwerp en sfeer. Dat laatste is wel de rode draad tijdens de presentatie. En verder ontbreken de nieuwkomers natuurlijk niet zoals de wolf en de wisent.

Indrukwekkend beeldarchief
De passie voor de natuur was er voor Geurt al vroeg bij. Nu, bijna veertig jaar later, is die passie er nog steeds en voor de Veluwe in het bijzonder. Hij komt er graag, in alle seizoenen, op zoek naar onverwachte momenten met dieren en het landschap. Vroeg opstaan om er met het mooie licht te zijn. Vanuit die bevlogenheid gaat hij op pad en komt tot ‘onverwacht weerzien’ met het Veluwse landschap en zijn bewoners. Het is een manier van leven geworden waarin natuur en fotografie centraal staan. Inmiddels heeft hij een indrukwekkend Veluws beeldarchief, vol natuur- en cultuurbeelden waar veel organisaties gebruik van maken, zowel zijn eerste boek over de Veluwse natuur (2008) als het boek over de cultuurnatuur (2014), en in het nieuwe fotoboek, waarover de presentatie gaat, is een deel daarvan opgenomen.

De beamerlezing begint om 14.00 uur in dorpshuis Ugchelens Belang, Bogaardslaan 81 te Ugchelen. De lezing is gratis toegankelijk (een vrijwillige bijdrage ten bate van SBDV mag, maar hoeft niet), consumpties zijn wel voor eigen rekening. Aanmelding is verplicht in verband met het aantal aanwezigen. Dat kan via e-mail excursies@sbdv.nl of telefonisch via 06-40784126. Bezoekers dienen te beschikken over een QR-code en ID-bewijs.