Stedendriehoek

Ontdekkingstocht met historisch tintje

APELDOORN – Ook dit jaar verzorgt het IVN de zogenoemde ‘Publiekswandelingen’. De eerste in de reeks is op zondag 20 februari en begint om 13.00 uur. Er wordt gestart vanaf de parkeerplaats aan de Zr. Meijboomlaan in Ugchelen (nabij viaduct A1). Opgave is verplicht via e-mail: aanmelden-bruggelen@ivn-apeldoorn.nl

Het betreft een ontdekkingstocht van ongeveer 3 kilometer – een wandeling van ongeveer 2 uur – door het landgoed Bruggelen en het Herenhul met een historisch tintje. Een uitnodiging voor wie naar buiten wil en een beetje cultuur wil snuiven. “Bij deze excursie leggen we – naast de natuur – het accent op de rijke cultuurhistorie verbonden aan het Landgoed Bruggelen/Engelanderholt. Maak kennis met de bijzondere ontstaansgeschiedenis van dit interessante landgoed met relicten uit een ver verleden, zoals prehistorische grafheuvels en de plek waar de Hertog van Gelre rechtsprak. De wandeling is niet geschikt voor rolstoelgebruikers”, vertelt Carolien Londerman van IVN Apeldoorn. “De wandeling is onder voorbehoud in verband met de coronamaatregelen. Daarom is opgave verplicht via e-mail: aanmelden-bruggelen@ivn-apeldoorn.nl. Mocht de excursie niet doorgaan, dan ontvangen de aanmelders hierover bericht.”

De geschiedenis van het Engelanderholt met daarbinnen het Landgoed Bruggelen is als een hinkstapsprong door het geschiedenisboekje van de Veluwe. Het begint met de aanwezigheid van grafheuvels van ver voor onze jaartelling. In het jaar 801 betreft het hier een schenking van een hoeve en een deel van een bos aan de Abdij in Werden (Essen), dan de middeleeuwse ijzerindustrie en de rechtspraak bij het Herenhul. Ook zijn er nog restanten van de meest recente geschiedenis in het landschap aanwezig van de grondlegger van het landgoed Bruggelen: dr. Jan Ooster, een voormalig scheepsarts met een bijzondere passie voor natuur.