Stedendriehoek

Ontdek fietsend duurzaam Apeldoorn

Foto: Pixabay

Fietsend ontdek je steeds iets nieuws. IVN Apeldoorn en energiecoöperatie deA maakten samen een nieuwe fietsroute die, behalve een ontspannende fietstocht van 23 kilometer door en om Apeldoorn, ook extra informatie geeft over duurzame plekken, de natuur en cultuur in het noordoosten van Apeldoorn.

“Wist je bijvoorbeeld hoe de natuur in Weteringsbroek de afgelopen 200 jaar is ontwikkeld? En waar een angelusklokje voor dient?” Gerard Voetdijk, actief voor IVN en lid van deA, zocht het uit voor de route. “Je ontdekt allerlei weetjes over je eigen omgeving: Waarom is het vijverwater in Mheenpark bruin van kleur, wat zijn rabatten? En wist je dat er in Apeldoorn ook tiny houses te zien zijn?”

Historische kaarten

De route neemt de fietsers mee en onderweg is er van alles te beleven en te leren over de ontwikkeling van het landschap, de natuur, ons energiegebruik en de opwek daarvan. De route geeft ook inzicht in de ontwikkeling van ons landschap in de loop van de tijd, zoals de ontginning van het Anklaarsche Veld vanaf 1847. Gerard: “De route is op verschillende historische kaarten geprojecteerd; je ziet dat er veel veranderd is, maar soms herken je het verleden in het heden en reis je als het ware terug in de tijd.”

Routeapp

Tijdens het fietsen valt er van alles te genieten. De route gaat over rustige paden en wegen, door parken en buitengebieden. “Neem vooral iets te eten en te drinken mee, want er zijn geschikte picknickplekken. De route is te downloaden met behulp van de IVN-routeapp. Een goede app voor wandelingen en fietsroutes in heel Nederland. Je kunt de app gratis downloaden op je smartphone. Zoek dan naar een fietsroute van 30 kilometer in de omgeving van Apeldoorn. Of raadpleeg de website www.ivn.nl/afdeling/ivn-apeldoorn