Stedendriehoek

Ongewone optredens en interactieve installaties op verrassende locaties

APELDOORN – Het is bijna zover! De voorbereidingen zijn in volle gang. Artiesten, orkesten, kunstenaars, podiumbouwers, horecapersoneel en technici staan klaar en het weer wordt beter. De derde editie van Maaiveld Festival op woensdag 8 en donderdag 9 mei, Hemelvaartsdag, laat Apeldoorn voor de derde keer zingen en swingen met een spectaculair programma. “Zet je festivalsneakers maar vast klaar en geniet tijdens Maaiveld Festival 2024 van bijzondere, unieke en ongewone optredens en interactieve installaties op verrassende binnen- en buitenlocaties op en rond het Stationsplein en de Nettenfabriek.”

Douwe Bob brengt samen met het NJO Poporkest op de openingsavond van Maaiveld Festival zijn grootste hits ten gehore. Tijdens Maaiveld Festival speelt hij samen met het NJO Poporkest niet alleen nummers van zijn gloednieuwe plaat, maar ook bekende nummers als Multicoloured Angels, Slow Down en Shine. Gegarandeerd een groot muzikaal feest en een fantastische aftrap van de derde editie van Maaiveld Festival.

Daarvoor kan men al genieten van de openluchtvoorstelling Knock, knock who’s there van Boost Productions: een magistrale combinatie van circus en slapstick in en op een gestileerde caravan. In Station Royaal vind je het werk dat Kim Laugs maakte van bewegende LEGO-onderdelen. Dit prachtige geluidskunstwerk sluit aan op de tentoonstelling Travelling Bricks in CODA Museum die meer dan 120 LEGO-voertuigen laat zien. In de levensgrote frietbakjes van Snackgelok op het Stationsplein lig en luister je op beide festivaldagen naar een muzikale compilatie van audiofragmenten waarin mensen vertellen over het geluksgevoel van consumeren. BOOT is de titel van de korte voorstelling die op beide festivaldagen gespeeld wordt in het Antonov2-vliegtuig, eveneens op het Stationsplein.

Op donderdag staan Sven Ratzke en Orkest De Ereprijs garant voor een spectaculair middagconcert. Sven Ratzke is een veelzijdige, getalenteerde artiest die je kunt kennen van zijn Bowie-project of de voorstelling Marlène waarmee hij nu door Nederland toert. Met Orkest De Ereprijs speelt hij op donderdagmiddag een aantal bekende nummers en een muziekstuk dat speciaal gearrangeerd is voor Sven Ratzke en het veertienkoppige orkest.

Tijdgeest

MEROL sluit de tweede festivaldag af op het hoofdpodium. Met haar eigenzinnige teksten die reflecteren op de tijdgeest is ze een unieke stem in de hedendaagse muziekscene. Vanaf haar doorbraak met de single Lekker Met De Meiden (2018) verovert ze de harten van Nederland en België. Maar voor de spetterende slotakkoorden van MEROL klinken, is het de beurt aan The Cool Quest XL met een mix van soulvolle zang, hiphop, indiepop en alternatieve muziek. De slagwerkgroep Suona van de Apeldoornse muziekvereniging Prins Bernhard zorgt op de tweede festivaldag in de Apeldoornse binnenstad voor een krachtige Maaiveldparade.

Over het geluid van een kriebel in je buik hebben Oorkaan, de Nationale Opera en Ballet en Philharmonie Luxembourg een prachtige productie met viool, zang en dans gemaakt voor kinderen vanaf 2 jaar, te zien en te beluisteren op de tweede festivaldag. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen op dezelfde dag naar Wakkerland, een modern sprookje over een dromerig en moedig kind dat strijdt voor de natuur. Liever zelf aan de slag? Dan zijn kinderen vanaf 4 jaar op donderdag welkom bij KOLÓ; een mix van een workshop en een voorstelling waarbij je kijkt, luistert en zelf muziek maakt.

In het Apeldoorns Kanaal bij de Freulebrug ligt een dak, alsof het water zo gestegen is dat enkel nog de daken van de huizen zichtbaar zijn. Dit dak is het podium waar het gezelschap Vloeistof op beide festivaldagen Hellend Vlak speelt, een dansvoorstelling in het licht van klimaatverandering. Vanaf de brug of vanaf een van beide oevers geniet je van dit bijzondere schouwspel. Blijft iedereen droog of wordt er ook een nat pak gehaald?

Programma en tickets

Op de route tussen het Apeldoorns Kanaal en het Stationsplein tonen op donderdag zeven Apeldoornse makers hun kunnen vanuit MaaiveldLab. Maaiveld Festival duurt woensdag 8 mei van 17.00 tot 23.00 uur en donderdag 9 mei van 14.00 tot 22.00 uur. Het festival is grotendeels gratis toegankelijk, maar voor een aantal optredens en kindervoorstellingen is een ticket noodzakelijk. Op www.maaiveldfestival.nl vindt men het volledige programma en zijn ook tickets verkrijgbaar.

Dit jaar vindt men op een aantal locaties een QR-code. Scan die met de camera op je telefoon en maak je donaties over. Uiteraard kun je het vooraf ingestelde bedrag zelf wijzigen.

Fotografie: Angela Stouten