Stedendriehoek

Onderzoek: snelste internetprovider provincie Gelderland

In de beginjaren van het internet, nu ruim 25 jaar geleden, moest je vooral veel geduld hebben. Alleen het maken van een verbinding met het wereldwijde web duurde vaak al een minuut en daarna moest je het doen met een hele lage snelheid. De verbinding werd veelal via de analoge telefoonlijn gemaakt en elke minuut werd in rekening gebracht. Tegenwoordig zijn we dag en nacht online voor één vast tarief en zijn de snelheden enorm verbeterd. Maar wat is nu echt de snelste internetprovider in de provincie Gelderland?

Het antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig te geven. Het is namelijk maar de vraag wat je verstaat onder de snelste provider. Heb je het dan over de vaste internetaansluiting thuis? Of over de snelheid van je mobiele internet via 4G of straks 5G? Het supersnelle 5G komt eraan, maar het kost tijd voordat we er in Gelderland van kunnen profiteren. Bovendien heb je een toestel nodig dat geschikt is voor het 5G-netwerk en daarvan zijn er nog niet zo veel in de handel. In elk geval is het goed om te weten dat de snelheid van jouw internetverbinding mede afhankelijk van de provider die je kiest en van jouw specifieke omstandigheden. Dat geldt natuurlijk ook voor het internet thuis. Daar zijn zelfs nog meer factoren van invloed op de snelheid van je verbinding.

  • Staan meerdere apparaten tegelijk in verbinding met het internet? Dan wordt de snelheid per apparaat trager.
  • Is de netwerkkaart in je computer niet geschikt voor een hoge internetsnelheid? Dan is dat de zwakste schakel in de keten.
  • Moet je een grote afstand overbruggen tussen het punt waar de internetkabel de woning binnenkomt en je computer? Ook dat is niet bevorderlijk voor de snelheid.

Er bestaan meerdere websites die je de mogelijkheid bieden om de snelheid van je verbinding te meten. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Daarna kun je de snelheid van jouw internet vergelijken met de gegevens in de overeenkomst die je destijds hebt gesloten met je provider. Ben je niet tevreden over de snelheid, dan kun je het beste meteen contact opnemen met de provider en een klacht neerleggen. Het is overigens raadzaam om dan eerst nog een aantal metingen op verschillende dagen te doen. Je kunt natuurlijk ook overwegen om voor je internet en tv over te stappen naar een andere provider.