Onderwijs

Verbinding sector Logistiek & Transport en onderwijs

APELDOORN – Tijdens het eerste Logistiek Live Café op 23 april was de opkomst groot bij Aventus in Apeldoorn. Velen kwamen naar deze bijeenkomst om het samen te hebben over de sector Logistiek & Transport, de samenwerking die zij met het onderwijs aangaat en welke kansen dit biedt.

Ben Gerrits, Logistiek Netwerkregisseur bij Regio Stedendriehoek, opende de middag en nam iedereen mee in de uitdagingen en ontwikkelingen die er binnen de sector gaande zijn. Hij benadrukte het belang van ‘een leven lang ontwikkelen’. “De komende jaren zullen logistieke werkzaamheden bij bedrijven in toenemende mate worden gedigitaliseerd. Met specifieke leerprogramma’s willen we het lerend vermogen van werknemers en het adaptief vermogen van werkgevers vergroten. Daarvoor is begin dit jaar door onderwijs en bedrijven het vijf jaar durend SMART4L-project gestart. Om de instroom in het mbo-onderwijs en in onze logistieke bedrijven te bevorderen, organiseren we activiteiten voor meer zichtbaarheid van de sector en het nieuwe werken in de logistiek in onze regio. Duurzaam en slim met elkaar opereren loopt als rode draad door onze dagelijkse werkzaamheden en ambities. Landelijk, en ook in de provincies Overijssel en Gelderland, lopen veel logistieke projecten en onderzoeken waarop we als regio zullen aansluiten. We gaan onze krachten bundelen, met ondernemingen, overheid en onderwijs, om een sterke logistieke hotspot te ontwikkelen.”

Onderwijs

Marie-Louise Driessen, Teammanager Transport en Logistiek bij Aventus, presenteerde een overzicht van de verschillende opleidingen bij Aventus die aansluiten bij de sector Logistiek & Transport. “Er valt zoveel te leren binnen deze sector. Want zonder onder andere vrachtwagenchauffeurs, orderpickers, planners en heftruckchauffeurs komt het dagelijks leven tot stilstand. Aventus werkt al veel samen met bedrijven in de regio Stedendriehoek. Samen met Hanos heeft Aventus een BBL-opleiding Logistiek Teamleider (mbo 3) ontwikkeld die in september 2024 van start gaat. Je werkt hierbij drie of vier dagen en volgt één dag les bij Hanos op locatie. Medewerkers van Hanos kunnen door deze combinatie van praktijk en theorie werken aan hun eigen ontwikkeling.” Daarnaast vertelde Marie-Louise over een speciale opleiding InCompany Logistics, waarbij BBL-leerlingen bij zes verschillende bedrijven in de regio les krijgen. “Zo sluit het onderwijs heel goed aan bij de praktijk en dat is waar het bedrijfsleven in de regio behoefte aan heeft.”

Contact

Tot slot legde Larissa Klaassen, Relatiemanager Techniek en Mobiel bij Aventus, een aantal stellingen voor waarbij alle deelnemers konden aangeven of zij het eens of oneens waren. Hierdoor kwam het gesprek goed op gang en konden de bedrijven hun mening delen met de zaal. Wie interesse heeft in deze samenwerking tussen de sector en het onderwijs, kan contact opnemen met Ben Gerrits via b.gerrits@regiostedendriehoek.nl. Voor meer informatie over de verschillende opleidingen kan men contact opnemen met Larissa Klaassen via l.klaassen@aventus.nl.