Stedendriehoek

Ondernemers in winkelcentrum de Eglantier schreeuwen het van de posters: ‘Wij ontvangen onze klanten weer met open armen’

De laatste persconferentie van demissionair premier Mark Rutte werd ook in huize Diependaal met gejuich ontvangen. Alle winkels weer open voor publiek, zonder afspraak vooraf. Met andere woorden, weer meer reuring in winkelcentrum de Eglantier. Als voorzitter van de ondernemersvereniging spreekt Jos Diependaal namens al zijn collega’s op het plein, wanneer hij zegt: “Wij ontvangen onze klanten weer met open armen.”

“Eindelijk positief nieuws”, verzucht Diependaal duidelijk hoorbaar. “Dit voelt echt als een verlossing. En daar zijn we ook meteen enthousiast mee aan de slag gegaan.” Het resultaat ligt er nu, sinds afgelopen maandag. Of eigenlijk, stáát er nu. “We hebben zeven verschillende posters laten maken, waarop onze ondernemers staan afgebeeld met een boodschap die kort maar duidelijk is: we hebben onze klanten enorm gemist en staan te trappelen om hen weer te kunnen bedienen!”

Zeven posters

De zeven posters zijn te vinden op liefst dertig plekken binnen Apeldoorn, waar ze in dertig abri’s zijn opgehangen. Diependaal: “Zo attenderen wij de mensen erop dat ons winkelcentrum nog steeds springlevend is, na dik een jaar coronacrisis. Dat de Eglantier, of zoals wij het noemen: ons kleine dorp, nog altijd bestaat en dat de klanten na al die tijd weer een herkansing krijgen om hun boodschappen bij ons te doen. Want natuurlijk, ook wij op de Eglantier hebben het ontzettend zwaar gehad. Sommige ondernemers kregen een beetje financiële steun, anderen echter helemaal géén. Wij vormen op het winkelcentrum één grote familie en zijn in coronatijd regelmatig bij elkaar een kopje koffie gaan drinken. Gewoon, om even met elkaar te klankborden, elkaar ook even een hart onder de riem te steken in de strijd om overleving. Want dat was het. Maar ik heb hier niemand horen zeggen: ik kap ermee. Ook al kostte de crisis de ene ondernemer een ton en zag de ander zijn pensioen in rook opgaan. Altijd bleef weer de overtuiging prevaleren van: we gaan het halen, al is het met een verwonding. En dat is gelukt.”

De winkeliers hebben de afgelopen periode uiteraard niet stilgezeten, ook al waren hun mogelijkheden beperkt. “Het winkelen op afspraak, het afhalen via het click & collect-concept, het heeft vooral de modezaken nog wat gebracht. Gelukkig maar, want de zogenoemde inloopzaken hadden nauwelijks inkomsten. Ja, deze crisis heeft ons winkelcentrum toch gauw zo’n twee à drie jaar teruggeworpen in de tijd, maar het familiegevoel is wellicht alleen nog maar verder versterkt!”

Betrokken gemeente

Diependaal is ook de gemeente Apeldoorn zeer erkentelijk voor de niet aflatende steunbetuigingen. “We hebben continu goede gesprekken gevoerd, waarin de betrokkenheid van het gemeentebestuur heel duidelijk naar voren kwam. Dat gaf in mentaal opzicht al een boost in moeilijke tijden. Stadsdeelmanager Corine Kapenga belde bijvoorbeeld regelmatig met onze ondernemers, waardoor ook wij het gevoel kregen dat we niet aan ons lot werden overgelaten. Die morele steun geeft ook al extra kracht om niet op te geven.”

Als ervaren ondernemer heeft Diependaal uiteraard wel geleerd dat het leven – en de zaken – niet altijd over rozen gaat. Op de vraag of er het afgelopen jaar nog wat oude serviezen door zijn huis zijn gevlogen na wéér een teleurstellende persconferentie, is het even stil. Dan breekt een bulderende lach door: “Nee, dat niet, er trad meer een soort gelatenheid op. Acceptatie, hoe lastig ook. Het is wat het is. Maar nu mogen we weer en we gaan het goed doen ook, alles volgens de richtlijnen van het RIVM en het kabinet.”

Druktemeter-app

De regels van hogerhand zijn er immers nog steeds, met een winkelbezetting die afhankelijk is van het vloeroppervlak. Er werd van overheidswege zelfs geopperd om stewards in te zetten voor een goede regulering van de winkelbezoekjes. Diependaal verwacht echter niet dat dit op de Eglantier aan de orde zal zijn: “Onze ondernemers nemen in dezen echt wel hun verantwoordelijkheid, daar ben ik heilig van overtuigd. Op het plein zullen we ons best doen om de anderhalvemetermaatregel ook te waarborgen, indien klanten even moeten wachten voordat ze naar binnen mogen. Ons winkelcentrum heeft bovendien een zogenoemde druktemeter-app. Die is om de bekende redenen een jaar niet gebruikt, maar die gaan we nu zeker weer activeren. Het is feitelijk een soort verkeerslicht: bij groen ben je welkom in de zaak, bij oranje loopt het al aardig vol en is voorzichtigheid geboden, bij rood wordt aangeraden eerst even elders langs te gaan waar het licht wél op groen staat.”

Nieuw begin

De economische stilstand/achteruitgang van het voorbije jaar op de Eglantier maakt het wellicht aantrekkelijk om weer mooie activiteiten buiten te ontplooien, nu de temperaturen langzaamaan verder gaan stijgen. Diependaal knikt: “Natuurlijk zal alles in overleg blijven gaan met het coronacrisisteam van de gemeente, omdat we graag binnen de lijntjes blijven. Maar dat is van later zorg. Belangrijk is vooral dat onze klanten, die het afgelopen jaar eraan gewend zijn geraakt om online te winkelen, ons nu ook fysiek weer weten te vinden; dat ze ons mooie winkelcentrum niet vergeten zijn. We hebben de voorbije dertien maanden toch met name naar de weekenden toegeleefd, omdat er toen nog wat reuring was, maar nu moet het ook doordeweeks weer gaan bruisen op de Eglantier. Wij zijn er met ons team in ieder geval helemaal klaar voor, wij hebben die positieve vibe. Dit voelt als een nieuw begin!”