Ondernemend

Vaderdag Palingdag ieder jaar weer een groot succes bij De Vischmarkt: ‘Reserveer van tevoren om teleurstelling te voorkomen’

De geur van versgerookte paling, de warmte van de zon en de smaak van verse vis, klanten van De Vischmarkt op het Ordenplein zijn blij dat het terras van deze viswinkel weer open is. Er is toch ook niets lekkerder dan een Hollandse Nieuwe (vanaf 16 juni) direct te happen of een portie net gebakken kibbeling warm te eten?  

Het gaat goed met eigenaren Thomas Belserang en Desiree Beelen van De Vischmarkt. Het afgelopen jaar heeft de winkel maar een paar weken minder omzet gedraaid, voor de rest is het ‘booming business’. “Die trend zie je in de hele vissector”, vertelt Thomas. “Het is een goede tijd voor visspecialisten. We hebben het afgelopen jaar veel nieuwe gezichten in onze winkel gezien. Ons klantenbestand is echt gegroeid. Nu dat corona een beetje ten einde komt wordt alles langzaam weer ‘normaal’. Maar ik denk wel dat de drukte bij ons gaat aanhouden.” Het team is dan ook aangevuld met twee nieuwe collega’s. Het totaal 10-koppige team staat zes dagen in de week voor u klaar. “Het enige wat ons tegenhoudt is de levering van de vis. De handel is onduidelijk en alle grondstoffen worden duurder. Tot nu toe zijn wij gespaard gebleven en hebben we geen prijsstijgingen doorgevoerd, maar het zit er wel aan te komen. We willen namelijk onze kwaliteit wel hoog houden.”

VisschotelsDe visschotels van De Vischmarkt zijn echte hardlopers. Deze worden met liefde en plezier door Desiree gemaakt. “Er zijn een aantal standaard schotels verkrijgbaar, waaronder die gericht zijn op zalm, tonijn of haring. In overleg kunnen we deze ook aanpassen. We stellen schotels samen vanaf 1 persoon.”

Palingseizoen

De lente is koud en nat geweest, waardoor de vangst van de Hollandse Nieuwe veel minder hard ging dan vorig jaar. “We krijgen goede berichten uit Noorwegen over de smaak en kwaliteit, maar de hoeveelheden moeten beter. Na de trage start gaat het nu gelukkig veel beter met de vangst en de kwaliteit is net zo goed als vorig jaar. Waar de trage start mee te maken heeft? In de wintermaanden is er weinig voedsel voor onder andere de haring. Daardoor vermageren ze. Zodra het warmer wordt neemt het voedselaanbod weer toe en komt het vetgehalte van de haring weer op peil. Vorig jaar was het al vroeg warm, waardoor de haring al snel groeide, nu is dat later. Afgelopen tijd waren de weerscondities in Noorwegen optimaal; volop zon en een temperatuur van boven de 20 graden. Dit is gunstig voor de plankton aangroei waarmee de haring zich voedt.”

Hetzelfde geldt voor de paling. Zoals de meeste mensen wel weten organiseert De Vischmarkt ieder jaar een scherpe actie met Vaderdag. “Het voordeel is dat dit jaar het palingseizoen wel begonnen is op 1 mei. Vorig jaar was dat wegens de coronamaatregelen pas half juni. We willen weer een Vaderdag Palingdag actie doen, maar wat dit precies gaat inhouden is afhankelijk van de vangst. Houd daarvoor Nieuwsblad Stedendriehoek in de gaten.”

De Vaderdagactie van vorig jaar was zo’n succes dat het personeel tientallen mensen moest teleurstellen. “Dat doen we natuurlijk niet graag! Om teleurstelling te voorkomen vragen we dan ook om telefonisch of via de mail te reserveren. Vorig jaar waren we om 10.30 uur al door de paling voor de losse verkoop heen. Zo’n scherpe actie was het! Ik heb van vrijdag 20.00 uur tot zaterdag 17.00 uur paling staan roken. Mensen stonden hier echt op te wachten tot het klaar was en het ging zo warm de toonbank over. Echt bizar!”

De Vischmarkt, gevestigd aan de Laan van Orden 199, is maandag tot en met zaterdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie bel 055-3560804, mail info@devischmarkt.nl of kijk op www.devischmarkt.nl