Ondernemend

Themabijeenkomst Uitvaart & erfrecht

APELDOORN – Voor veel mensen is de dood en alles wat daar bij komt kijken een taboe. En komt het ter sprake, dan wordt er gauw een houten voorwerp gezocht om het ‘af te kloppen’. “Jammer en niet zo verstandig”, vinden notaris Robert Jan Tesink en kandidaat-notaris Bas van Brakel van notariskantoor Tesink-Van Dooren en Bertine Kobessen en Silvia van Eekeren, uitvaartverzorgers bij coöperatie DELA.

“Er zijn een heleboel dingen die mensen zelf al kunnen regelen, en die het de nabestaanden een stuk gemakkelijker kunnen maken. Daarbij gaat het niet alleen om de keus voor begraven of cremeren, welke kist of welke muziek, maar ook om zaken als een testament, het benoemen van een executeur, het opnemen van een uitsluitingsclausule en het besparen van erfbelasting.”

Om deze zaken bespreekbaar te maken houden Robert Jan, Bas, Bertine en Silvia op woensdag 28 juni om 19.00 uur een themabijeenkomst, waarbij iedereen welkom is. “Het geeft rust te weten dat alles goed geregeld is, of u ontdekt juist dat er nog wat geregeld moet worden”, vertelt Bertine.

Robert Jan vult aan: “Mensen denken gauw dat alles geregeld is. Dan hebben ze een aantal polissen, die nog in guldens uitbetaald worden. Het kan zijn dat dit bedrag daardoor niet meer toereikend is voor de uitvaartwensen. En een testament van een aantal jaren geleden sluit misschien helemaal niet meer aan bij de huidige situatie. Ik geef de aanwezigen gelegenheid vragen te stellen. Ik waarschuw altijd wel dat je eigenlijk niets voor vanzelfsprekend moet aannemen. Een uitvaart en erfrecht veranderen door de tijd heen.” Silvia: “Ik kan me alleen maar aansluiten bij de woorden van Robert Jan: er verandert veel en het is goed om erover te weten voor je er mee te maken krijgt.”

 

De bijeenkomst vindt plaats in uitvaartcentrum Boxtart DELA, Van der Houven van Oordtlaan 2 in Apeldoorn. Men dient zich voor zondag 25 juni aan te melden via e-mail jtemming@dela.org of telefoon 06-20018531. Deelname is gratis. “Lukt het u niet om bij de themabijeenkomst aanwezig te zijn? Maar heeft u wel vragen over bijvoorbeeld erven, schenken of uw testament? Belt u dan met de consulenten van DELA via telefoon 040-2199100 (voor leden van DELA) of met notariskantoor Tesink-Van Dooren via telefoon 055-5211966.