Ondernemend

Signet uitvaartzorg stelt het kind centraal

Miranda Wildbret biedt mensen die weten dat ze weldra komen te overlijden, dan wel hun nabestaanden, de gelegenheid hun eigen signatuur (handtekening) te geven aan de uitvaart. Vandaar de naam Signet uitvaartzorg die ze haar bedrijf begin vorig jaar heeft meegegeven. Begonnen in Zutphen, is ze sinds september 2016 actief binnen Apeldoorn en omgeving. Haar specialisme binnen het uitvaartsegment is dat zij met veel kennis de rouwende kinderen kan bijstaan.

Het kind centraal stellen in de aanloop naar en tijdens de uitvaart, dat is de hoogste prioriteit voor Signet uitvaartzorg. “In een gesprek met de familie van de overledene nemen we de wensen voor de uitvaart door. Met veel tijd en aandacht ben ik daarnaast nauw betrokken bij de kinderen in de – ook voor hen – emotioneel zware tijd. Welk gevoel hebben zij en waar liggen hun behoeften? Daar probeer ik in die week achter te komen en ga ik vervolgens met hen mee aan de gang. Ik wil hen handvatten bieden om met het verlies om te gaan.”
Miranda legt de rouwende kinderen uit wat ‘dood’ is, wat begraven of cremeren precies inhoudt en maakt voor de jongsten ook bepaalde aspecten visueel. Om een voorbeeld te geven: “Wanneer opa ligt opgebaard op een koelplaat en dus koud aanvoelt, reik ik een jong kind een pak melk uit de koelkast aan om alvast aan het gevoel te wennen. Hierdoor weten ze wat ze kunnen verwachten als ze daarna opa aanraken.”

Creatieve begeleiding
Met de kinderen gaat Miranda ook creatief bezig. “Die activiteiten zijn leeftijdsafhankelijk; oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld al heel goed helpen met het uitzoeken van de muziek of het creëren van fotopresentaties voor de uitvaart, de kleinsten help ik met het maken van een troostzakdoek of een knuffelkussen. Ik geef zo hun emoties de vrije ruimte en daarnaast voelen ze zich serieus genomen in hun verdriet. En niet alleen hun ouders.” Een sterk punt in de creatieve begeleiding van de jongere kinderen is dat Miranda ook klip en klaar kan visualiseren hoe een, aan ziekte overleden, familielid geen kans meer had om langer bij het kind te blijven, hoe graag het ook zou willen. Ze gebruikt daarvoor bijvoorbeeld pluche bolletjes die de aangetaste cellen en bloedlichaampjes verbeelden.
Daarnaast ziet Miranda het als haar missie om de uitvaart bespreekbaar te maken. “Je bent je hele leven bezig om je meest dierbaren te ontlasten en ontzorgen, maar als je dan overlijdt blijkt: a. dat je niets geregeld hebt voor de uitvaart of b. dat dit onderwerp in de taboesfeer is gebleven. Je nabestaanden hebben dan geen idee wat ze moeten doen! Het is daarom heel belangrijk om hieromtrent duidelijkheid te scheppen, zodat de te nemen beslissingen niet als last of zorg op hun schouders komen te liggen/rusten. Zij zullen zich namelijk bij elke keuze de vraag stellen: Is dit zoals de overledene het gewild zou hebben?”

Uitvaartdienst op locatie
Miranda denkt ook graag met de familie mee in de mogelijkheden. Bijvoorbeeld aan de plaats van de uitvaartdienst. “Deze hoeft niet persé in een aula. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de favoriete voetbalclub of het lievelingsrestaurant. Uitstekende locaties voor een uitvaart, omdat ze vaak veel meer de sfeer ademen die bij de overledene past. Om met elkaar tot een heel persoonlijke en unieke uitvaart te komen is tijd, aandacht en een luisterend oor nodig. We letten dan ook niet op de klok. Je kunt namelijk maar één keer een laatste afscheid regelen.”
Vervolgens stipt Miranda nóg een belangrijk aspect aan dat bij veel mensen onbekend is. “Velen denken dat wanneer ze verzekerd zijn bij een grote, landelijke uitvaartonderneming, ze daar dan ook hun uitvaart moeten regelen. Dat hoeft echt niet persé om het vergoed te krijgen. Belangrijk is dat je je prettig voelt bij de uitvaartverzorger en zij kunnen je er meer over vertellen. En een mooi afscheid hoeft echt niet duur te zijn.”
Tenslotte vertelt Miranda dat zij op 8 april een uitvaartcafé organiseert. In samenwerking met Foenix. Wat je kunt verwachten? Dat is deels nog een verrassing. Houdt daarom de facebookpagina van Signet uitvaartzorg in de gaten of stuur een bericht naar Miranda en dan houdt zij je op de hoogte. Verder kun je kennismaken met Signet uitvaartzorg, krijg je een beeld van mogelijkheden voor een uitvaart en kun je dit moment aangrijpen om met elkaar eens de wensen in kaart te brengen of te bespreken. Voor meer informatie, website www.signet-uitvaart.nl , telefoon 06-55415296, e-mail miranda@signet-uitvaart.nl  en volg Signet uitvaartzorg op facebook. Bel bij een melding van een overlijden 06-18210210.