Ondernemend

Riwis Zorg en Welzijn gelooft in eigen kunnen

Riwis Zorg en Welzijn is er voor iedereen die hulp nodig heeft om zo zelfstandig en onafhankelijk mogelijk te kunnen leven. Ze bieden ondersteuning aan mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen waarbij geloof in eigen kunnen voorop staat. Samen wordt er gewerkt aan een gezond leven waarbij je prettig voelen, veilig/plezierig wonen en meedoen aan de samenleving belangrijke uitgangspunten zijn. Eén van de mogelijkheden is deelnemen aan de Dagbesteding: “Met de juiste dagbesteding kan iemand zelfstandig, of in een groep werken aan herstel”, aldus Linda de Brouwer, teamleider Participatie.

Nieuwe naam
Linda bouwt onder anderen samen met Jos Schrijver, coördinator Groen en Vervoer, aan de doorontwikkeling van dagbestedingsactiviteiten voor mensen die verbonden zijn aan Riwis. “De komende maanden werken we aan onze nieuwe branding. Op dit moment heeft elke locatie nog een eigen naam, die niet heel bekend is in Apeldoorn en omgeving. We gaan alle dagbestedingslocaties van Riwis onder één vlag brengen, zodat het herkenbaar wordt. De nieuwe naam en de nieuwe huisstijl maken we samen met de deelnemers, zodat het echt van iedereen
wordt.”

Goede match
Een waardevolle daginvulling is voor iedereen belangrijk. Jos geeft aan dat het mooi is om te zien dat met kleine stapjes mensen structuur en vertrouwen wordt gegeven om hun talent te ontwikkelen: “Ja, dat is heel mooi. Voor iedereen ziet dat er ook anders uit. Voor de een is het deelnemen aan dagbesteding een opstap om weer terug te keren in het normale arbeidsproces. Voor
de ander zijn structuur, afleiding en sociale contacten weer van belang. We kijken heel erg waar de behoeften liggen en proberen die te koppelen aan de activiteiten die er zijn.”

Vertrouwen in eigen kunnen
“Riwis biedt dit aan voor mensen met ambulante begeleiding en cliënten die tijdelijk een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Maar ook voor mensen die bij ons beschermd wonen”, geeft Linda aan. “We bieden volwaardige faciliteiten waar iedere deelnemer op zijn eigen niveau en vanuit zijn eigen kunnen en ambitie aan deel kan nemen. We willen van daaruit het zelfvertrouwen, het geloof in eigen kunnen stimuleren. We hebben steeds meer externe opdrachtgevers die gebruik maken van bijvoorbeeld ons vervoer. Ook het aanwezig zijn op het New Techpark maakt samenwerken met externe opdrachtgevers mogelijk.” Jos vult aan: “En hier aan De Bovenkruier worden op dit moment speciale beugels voor zonnepanelen gemaakt. Iedereen ervaart dat het dan ook echt ergens over gaat.”

Ook op Nieuw Techpark
Er zijn vele activiteiten waar mensen aan kunnen deelnemen. Linda knikt: “Klopt. We hebben dus creatieve metaalbewerking op het New Techpark. Maar ook houtbewerking voor mensen die met de handen willen werken en mooie dingen maken. Zij hebben al vele picknicktafels en tuinbanken gemaakt.” Jos benadrukt nog eens de volwaardigheid: “Als mensen deelnemen,  dan kunnen ze daarvoor ook allerlei certificaten halen. Dat is zo’n goede stap op de weg naar het uitvinden hoever iemands kunnen gaat. Er zijn voorbeelden van mensen die alles verloren hadden en toch de weg omhoog hebben gevonden via de activiteiten op de dagbesteding. Nogmaals, het kunnen is voor iedereen anders en daar alles uithalen, is ons doel.” En van het een komt het ander: “Inderdaad”, zegt Linda. “Mensen vinden plezier terug in werken en sociale contacten. Het is voor ons vanzelfsprekend dat ieder mens potentie heeft en dát vinden, is waar we voor gaan. Het geloof in eigen kunnen staat bij ons al jarenlang centraal.”

Riwis Zorg & Welzijn

De Bovenkruier 47
7323 AJ Apeldoorn
T 055-5394500
E info@riwis.nl
W www.riwis.nl/landingpage/dagbesteding-bij-riwis/