Ondernemend

Nieuwe eigenaressen De Schaar na jaar blij met heuse ‘droomstart’

door Marc Looijen

APELDOORN – Bijna een jaar geleden, op 1 november 2022, namen Ariëtte van Putten-Aartsen en Elize van Schoonhoven-Lokhorst het gezellige, gastvrije winkeltje De Schaar aan de Asselsestraat 130 over. “We hebben echt een droomstart gehad. Het zijn ongelooflijk drukke maanden geweest, maar we hebben al echt onze stempel op de winkel kunnen drukken”, klinkt het enthousiast uit de monden van beide dames.

“Het jaar is werkelijk voorbij gevlogen”, vertellen ze. “Het voelde destijds als een sprong in het diepe, maar inmiddels zijn we weer prima boven komen drijven. We rijden elke dag met veel plezier deze kant op. Het voelt niet als werken, het is ons tweede thuis geworden.”

Ariëtte en Elize namen vrijwel het hele klantenbestand over van de vorige eigenaresse van De Schaar, Eef van Schie, en hebben de afgelopen elf maanden ook weer veel nieuwe gezichten mogen begroeten. “Veel klanten zijn zichtbaar verbaasd en vinden het ook fijn dat wij hier de hele dag aan de grote tafel bezig zijn met kledingreparatie. Vaak komen ze er ook gewoon bijzitten voor een gezellig praatje. ‘Goh, wat hebben jullie toch een leuk, knus, huiselijk winkeltje’, krijgen we regelmatig te horen. Dan hebben we ons doel bereikt, want dat is precies wat we willen uitstralen.” Na bijna een jaar kunnen de dames ook al aardig de balans opmaken: “We hadden veel plannen toen we begonnen en we hebben ook al veel bereikt. Maar er blijven natuurlijk wensen en verbeterpunten. Zo willen we bijvoorbeeld op korte termijn een grotere variatie in fournituren gaan aanbieden. En we willen nog wat ruimer gaan zitten in de (verkoop van) ritsen. Na de sluiting van Sikkens, wat wij overigens zelf ook jammer vinden, komen klanten voor ritsen vaker bij ons, dus daar kunnen we nog beter op gaan inspelen.”

Allerhande vermaakwerk

De Schaar is al decennialang een begrip in Apeldoorn en wijde omgeving. Het is het perfecte adres voor kledingreparaties, wol, fournituren en garen. De grote houten tafel die prominent in de winkel staat, vol met naaimachines en stoffen, laat zien dat hier veel gebeurt. Klosjes garen en knopen liggen klaar om te worden verwerkt. Er wordt dan ook veel werk verricht bij De Schaar. Klanten kunnen hier terecht voor allerhande vermaakwerk en reparaties. Dit houdt niet op bij het korter maken van een broek, maar ook het vermaken van kostuums, jurken en rokken en reparaties van – bijvoorbeeld – gordijnen behoren tot de werkzaamheden. De Schaar biedt een ruime keuze uit diensten. “We vullen elkaar in die diensten ook uitstekend aan. We kunnen het allebei allemaal, maar hebben daarin wel onze persoonlijke voorkeuren.”

Duurzaamheid

Een diepgewortelde angst bij de nieuwe eigenaressen was vorig jaar nog dat ze hele delen van de dag met de armen over elkaar zouden zitten, maar niets bleek minder waar. “We moeten soms alle zeilen bijzetten om het af te krijgen. Zeker in de eerste maanden werkten we regelmatig tot 22.00 uur ’s avonds door om alles voor elkaar te krijgen. Met veel plezier overigens, want het is ook onze hobby hè.” Het duo hoefde de afgelopen maanden dus in elk geval niet om werk te ‘bedelen’, want er ligt genoeg, ook voor de komende periode. “Waardoor dat komt? In elk geval merken we dat onze klanten steeds meer aan duurzaamheid doen. Ze kopen niet zo snel meer een nieuwe jas of broek, maar laten liever bij ons even een nieuwe rits inzetten. Het is trouwens aan te raden om bijvoorbeeld skikleding of andere kleding voor de winter nu al bij ons in te leveren, zodat u ervan verzekerd bent dat u er weer warmpjes bijzit wanneer het buiten écht kouder wordt.”

Leerbedrijf

De Schaar is niet alleen een gezellig winkeltje, het is ook een erkend leerbedrijf. Met veel plezier delen Ariëtte en Elize sinds een maand hun kennis met een studente van de Cibap-opleiding in Zwolle. Tussen al het herstelwerk door gaan ze bovendien ook gestaag verder met het geven van hun eigen ‘touch’ aan De Schaar. “We zitten boordevol ideeën en plannen en het geeft zoveel energie. We zijn dol op het persoonlijke contact met onze klanten, op de gezelligheid die dit met zich meebrengt. Iedereen is daarom welkom voor welk vermaakwerk dan ook. Dit is gewoon wat we het allerliefste doen.”

Tot slot wijzen de dames nog even op de nieuwe haakpakketten in de winkel en zijn ze trots op hun volledig vernieuwde website. De Schaar is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie via de website www.deschaarapeldoorn.nl en telefoon 055-5223105.