Ondernemend

(Natuur)steentje bijdragen aan een betere wereld

Siwert Hoogenberg zet handtekening onder initiatief TruStone

Hoogenberg-Wegerif is sinds 1897 veelzijdig in natuursteen. Met een productielocatie in China gaat het de hele wereld over. “We importeren maatwerk naar Nederland op een eerlijke en verantwoorde manier”, vertelt Naomi Hoogenberg, de vijfde generatie binnen het familiebedrijf aan Koningslijn 3.

Bij Hoogenberg-Wegerif is alles mogelijk met natuursteen: van grafmonumenten en urnen tot huishoudelijke toepassingen, zoals zwembadranden, vensterbanken, keukenbladen en dorpels. De kwaliteit ligt al bijna 124 jaar hoog, maar het bedrijf houdt zich ook bezig met goede werk- en milieuomstandigheden.

In de loop der jaren zijn meerdere initiatieven – om deze omstandigheden in onder andere China te verbeteren – een stille dood gestorven. Daarom kwam in 2019 het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) van de Sociaal-Economische Raad (SER) met een nieuw initiatief: TruStone. Dit is een samenwerking tussen bedrijven,

overheden, vakbonden en maatschappelijke organisaties. Een van de IMVO-convenanten richt zich op eerlijke en duurzame handel in natuursteen, waarbij transparantie voorop staat. Vader en directeur Siwert Hoogenberg zit al langere tijd bij de werkgroep om zijn kennis bij te dragen. Hij legt uit: “Een van de dingen waar China mee geassocieerd wordt is slechte werkomstandigheden en kinderarbeid. Al is van dit laatste geen sprake. Sinds de jaren 80 heeft China een groei doorgemaakt en is zij van onderontwikkeld land naar ontwikkeld gegaan. De Chinese overheid stelt steeds hogere eisen, met als gevolg dat de afgelopen jaren veel fabrieken en groeves zijn gesloten. De situatie doet niet onder aan die in het westen. De werkomstandigheden zijn soms zelfs beter dan in Zuid-Europese landen.” Ook als het gaat om het milieu stelt de Chinese overheid steeds hogere eisen. Met name op het gebied van de ontginning, dat met inachtneming van milieubehoud moet plaatsvinden.

Circle Stone

In Nederland wil Hoogenberg-Wegerif tevens haar steentje bijdragen. Hergebruik zit van oudsher al in het bedrijf gebakken, waardoor het bedrijf zich heeft aangesloten bij het landelijke initiatief Circle Stone. De deelnemende bedrijven bouwen grafstenen die worden aangeboden voor hergebruik, om tot nieuw grafmonument. “Je moet je alleen niet vergissen”, licht Siwert toe. “Het is geen goedkopere steen. Het verwerken kost namelijk veel tijd en energie en dat zal men terugzien in de prijs.” Naomi vult aan: “Het is hergebruikt, maar zo ziet het er niet uit. Het is een heel ander ontwerp, alleen het materiaal is hetzelfde.” De familie Hoogenberg merkt dat begraafplaatsbeheerders en gemeenten erg enthousiast zijn over het initiatief. “Het is een logische en belangrijke bijdrage aan het terugdringen van CO2-uitstoot en het verantwoord omgaan met grondstoffen.”

Informatie

Op de vernieuwde website van Hoogenberg-Natuursteen is het nu makkelijker om informatie te vinden en offertes aan te vragen voor bouwgerelateerde toepassingen. Kijk op www.hoogenberg-natuursteen.nl, bel 055-3683811 of mail naar info@hoogenberg-natuursteen.nl. Het bedrijf is tevens te volgen op Facebook @Hoogenberg-Natuursteen.