Ondernemend

‘Met vaktrots samen bouwen aan mooier Nederland’

‘Niet hoog of laag, maar goed opgeleid’. Met deze slogan timmert Bouwmensen Apeldoorn momenteel flink aan de weg. “De bouw biedt talloze kansen voor zowel technische als niet-technische leerlingen en op elk niveau”, aldus manager Martien van Reen.

Bouwmensen Apeldoorn is in 1983 van start gegaan. Ze ontstond uit een initiatief van Bouwend Nederland afdeling Apeldoorn. In het opleidingsbedrijf aan de Sleutelbloemstraat 69-b in Apeldoorn wordt bij iedereen die binnenkomt voor een opleiding, individueel gekeken naar de vooropleiding en welke kant binnen de bouwwereld het beste bij hem of haar past. “Huizen en gebouwen worden steeds geavanceerder en daarmee het werk van de vakman ook”, zegt Van Reen. Over de actuele ‘hoog versus laag’ opgeleid-discussie, zegt hij: “Bij ons word je niet hoog of laag, maar goed opgeleid. Wij willen het beste uit al onze leerlingen halen, of je nu technisch bent of niet. De één groeit bij ons uit tot een supergoede vakman of -vrouw, de ander wordt uitvoerder of projectleider. In de bouw liggen de kansen voor het oprapen, buiten op de bouwplaats of op kantoor én op elk niveau. Werkzoekenden kunnen via Vakmasters Salland-Stedendriehoek, het door het opleidingsinstituut opgerichte uitzendbureau, direct aan de slag als bijvoorbeeld timmerman, metselaar of tegelzetter.”

Bouwmensen Apeldoorn onderhoudt nauw contact met de vmbo-scholen in de regio en verzorgt voor deze leerlingen alle bouwgerelateerde stages. Na de examens, die deze maand plaatsvinden, kunnen deze leerlingen nog voor de zomer starten met hun opleiding.  Van Reen: “Na een uitgebreide en intensieve introductie, die twee weken in beslag zal nemen, gaan de leerlingen voor het praktijkdeel van de opleiding naar één van de bouwbedrijven in de regio, aangevuld met practicumlessen in onze eigen opleidingswerkplaats.” Voor het theoriedeel van de opleiding werkt Bouwmensen Apeldoorn in de Bouwacademie nauw samen met onderwijsinstelling Aventus.

“Zeventig procent van de leerlingen binnen ons opleidingsbedrijf zijn jongeren, de overige dertig procent zijn oudere zij-instromers. Zo ben ik bijvoorbeeld enorm trots op een man van 57 jaar die, voorheen werkzaam in het verzekeringswezen, nu op een servicebus rijdt. Wij kijken niet zozeer naar leeftijd, maar naar de intrinsieke motivatie van de persoon die zich bij ons aanmeldt. Aan jonge ‘gamers’ hebben we laten zien hoe de opbouw van een gebouw en hun digitale wereld synchroon lopen, aangezien het ontwikkelen van een gebouw digitaal geschiedt. Kortom, de diversiteit aan opgeleiden is groot. Ik zeg altijd: ‘De enige constante is verandering’.”

De enthousiaste manager geeft aan de samenwerking met de Gemeente Apeldoorn en het UWV enorm te waarderen. “In samenwerking met deze partijen kunnen wij verschillende doelgroepen opleiden voor de bouw. Met enige regelmaat komen bijvoorbeeld statushouders hier; zij beginnen met een oriënterende taalstage en groeien vervolgens door naar vakvaardigheden. Voor deze doelgroep duurt een vooropleiding normaliter twaalf weken, maar we hadden een Syrische man die al na zes weken volledig aan de slag kon bij een bedrijf. Dát zijn de krenten in de pap.”

De manager spreekt continu over ‘vaktrots’. “Alle facetten binnen de bouwwereld werken samen aan een mooier Nederland of – in ons geval – aan een mooier Apeldoorn en omgeving”.

Bouwmensen Apeldoorn
Sleutelbloemstraat 69-b
7322 AJ Apeldoorn
T 055-3664587
E info@bouwmensen-apeldoorn.nl
I www.bouwmensen-apeldoorn.nl