Ondernemend

‘Met spijkerbanden ijs op asfalt te lijf’

STEDENDRIEHOEK – Afgelopen vrijdag begonnen in het Gelderse Beek 114 teams aan de ScanCoveryTrial. Deze tocht gaat in één week tijd kriskras door het prachtige Scandinavië. “Tijdens deze week rijden we ruim 7.000 kilometer onder omstandigheden met veel sneeuw, ijs en temperaturen die kunnen dalen tot wel min 47 graden Celsius”, vertelt Apeldoorner Frank Moormann, die samen met Mark Kortekaas de monsterrit hoopt te volbrengen in een Volvo V60 D5 AWD Twin Engine. De vorderingen van het team zijn te volgen in onze papieren krant, op onze website en op televisie via RTL7.

De zevende editie van deze Scandinavian Road Trip finisht zondag 15 januari. De ScanCoveryTrial is beslist geen race of rallywedstrijd, maar een autotoertocht waarbij een strikte naleving van de verkeersregels van essentieel belang is voor de gehele toertocht. Naast navigatie via coördinaten maakt ScanCoveryTrial ook gebruik van een routeboek met leuke klassement(puzzel)proeven.

De regio Stedendriehoek levert diverse teams, waaronder twee van Volvo Nieuwenhuijse, onder de namen Moose Power (Elanden Kracht) I en Moose Power II. Moormann en Kortekaas vormen team II, Ludo Haveman & Koen Heikens samen team I, in een Volvo XC90. Moose Power I wordt daarnaast onder meer gesponsord door de Internet Jongens van Haveman. Ook andere sponsors maakten deelname van deze teams mogelijk.

Tijdens deze editie is de speciale bestemming de Lofoten. Deze prachtige eilandengroep voor de kust van Noorwegen wordt keer op keer tot de mooiste ter wereld verkozen. De Lofoten liggen midden in de woeste Noorse Zee, ruim boven de Poolcirkel. Maar niet alleen deze eilandengroep is een ‘once in a lifetime’-belevenis voor de deelnemers van 2017; ze gaan immers ook mee met een spectaculaire walvissafari. Tijdens het ScanCoveryTrial 2017-programma ontbreken ook de speciale Laplandactiviteiten, waaronder een spectaculaire tour met sneeuwscooters, niet. De deelnemende teams overnachten gedurende de week in topaccommodaties, maar dat mag ook wel na telkens een etmaal navigeren door onbekend terrein onder barre omstandigheden.

Frank Moormann, werkzaam bij Volvo Nieuwenhuijse, vertelde maandag over de vorderingen van de equipe Moose Power: “De eerste dagen zijn we al flink doorgereden; binnen 24 uur bereikten we al Zweden. Van daaruit ging het door naar Noorwegen, maar dat ging bepaald niet zonder slag of stoot. De omstandigheden zijn hier bar en boos, met dikke plakken ijs op het asfalt. We zagen al vier geschaarde vrachtwagens, en ook enkele deelnemende teams zijn van de weg gegleden. Gelukkig zijn er (nog) geen grote schades te noteren, maar zondag is een etappe geannuleerd omdat een bergpas werd afgesloten. Simpelweg té gevaarlijk!” Bij het ter perse gaan van deze krant hebben de deelnemers de Lofoten inmiddels bereikt. “We rijden met spijkerbanden onder de auto, dat lukt net. Maar als je uitstapt om te plassen, ga je al gemakkelijk onderuit.” 

De opzet van de Moose Power-equipe is om de beide Volvo’s kort bij elkaar te houden tijdens een monstertocht. Tot en met maandag is die doelstelling sowieso gehaald, vertelt Moormann. “Via WhatsApp onderhouden Mark en ik intensieve contacten met Ludo en Koen en we wisselen ook continu ritcoördinaten uit. We weten natuurlijk nog niet wat de laatste dagen ons gaan brengen, maar vooralsnog verloopt alles keurig volgens plan!”

 

De overige deelnemende teams uit de regio Stedendriehoek zijn:
Evertse & Van de Scheur (Apeldoorn), met Henk van de Scheur & Gert Evertse in een BMW X5.
Team 27 Berghuizerbad voor schoolzwemmen (Veessen, Epe), met Harco Mulder & Benjamin Bonhof in een Volvo V70 AWD.
Verkeersonderwijs.nl (Hall), met Gerwin Bult & Robbert Volker in een Land Rover Disco.
The Icerockets (Twello), met Eric Jansen & Roland Turk in een BMW X3.
Epe, met Ronald Hof & Gerbrand van Lohuizen.