Ondernemend

Instalcenter Van Tongeren: ‘Als de klant er niet uitkomt, kan er altijd een monteur komen’

Allround loodgieters- en installatiebedrijf Instalcenter Van Tongeren aan de Asselsestraat 249-251 is weer zonder afspraak te bezoeken. Tijdens de lockdown is de winkel anders ingericht en is er een looproute uitgestippeld. “Het is wel zo prettig dat mensen afstand blijven houden”, vertelt eigenaar Evert van Tongeren.

De afgelopen periode liepen de werkzaamheden van het installatiebedrijf gewoon door. Helaas liep de winkel minder goed, doordat mensen niet binnen mochten komen. “Dat maakt verkopen een stuk lastiger. Een van onze sterke punten is lichtbronnen. Denk aan halogeen, tl-buizen en ledlampen. Verlichting koop je in een fysieke winkel, niet online. Je wilt wat je koopt toch echt zien en beleven. Dit is dan wel een deel van de omzet die we gemist hebben, maar we blijven staan.”

Hoewel veel ondernemers lijden onder de gevolgen van het coronavirus, heeft het bij Van Tongeren ook positieve ontwikkelingen teweeg gebracht. “Vorig jaar hebben we nieuwe gezichten in de winkel gehad. Omdat er bij de grote bouwmarkten rijen voor de deur stonden, gingen particulieren het op andere plekken zoeken. Naast verlichting zijn wij ook sterk in aansluitingsmateriaal voor gas, water en licht, riolerings- en ventilatiemateriaal. Daarnaast vindt u hier verschillende soorten ijzerwaren, gereedschap, lijm, kit, HG-producten en een klein aanbod tuinartikelen. De meeste producten koopt u per stuk of meter, zo hoeft u nooit te veel te betalen.”

“Wij hebben een hoop onderdelen die bouwmarkten niet hebben. Waar zij een beperkt aantal maten en producten hebben, verkopen wij alles. Dat maakt ons vrij uniek. Daarnaast weten we waar we over praten. Wat we verkopen wordt ook door ons verwerkt. Als de klant er niet uitkomt, kan er altijd een monteur komen. We hebben een eigen team; onze installateurs dragen vaste bedrijfskleding en rijden in een bus met ons logo. Onze werkzaamheden strekken zich uit van cv-installaties en onderhoud tot klimaatcontrole, elektra, sanitair, dakbedekking en rioolontstoppingen. En ook voor de kleinere klusjes, zoals het vervangen van een tl-buis, komen wij graag bij u langs.”

Waar men wel rekening mee moet houden is dat goederen steeds slechter leverbaar zijn. Wat voorheen de volgende dag in huis was, kan nu weken duren. Is dat een probleem of uitdaging? Evert lacht: “Een uitdaging. Vooral om spullen op tijd rond te hebben, maar we denken in mogelijkheden.”

Familiebedrijf

Afgelopen jaar bestond het familiebedrijf 100 jaar. Het jubileumjaar had Evert zich anders voorgesteld, maar klagen doet hij niet. “Ik ben blij met de vele bloemen en taart die we van klanten mochten ontvangen. We hebben nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan het honderdjarig bestaan, dus deze geschenken kwamen echt vanuit de mensen zelf. Onlangs hebben we nog een schilderij gekregen, dat al 70 jaar oud is. Hierop staat het gebouw aan de Asselsestraat 240 afgebeeld, waar mijn opa het bedrijf in 1920 begonnen is.”

Het team van InstalCenter Van Tongeren bestaat uit Evert, vier installatiemonteurs – onder wie zijn zoon Robbie – en twee dames die de winkel runnen: Everts echtgenote Marianne en dochter Renate. De eigenaar is zelf al bijna 45 jaar werkzaam binnen het bedrijf. “Toen ik een jaar of zestien was heb ik steevast gezegd: dit werk ga ik niet doen! Ik ben later toch begonnen als verkoper in de winkel.” Wat Evert het leukst vindt aan zijn werk? “Contact met particulieren. Wij werken vooral voor de particuliere markt. Ik werk het liefst ook lokaal. De communicatie met het team gaat makkelijker en je kent je klanten. Ik ben slecht in namen, maar ik weet wel precies wat bij welke klant wel en niet kan.”

Vergeleken met decennia terug merkt Evert dat de klant mondiger is geworden. “Dat vind ik alleen maar goed. Hij of zij komt nu met eigen ideeën. Ook is het materiaal in verhouding met arbeid minder. Vroeger ging je eerst bij de klant kijken, terug naar de winkel om de spullen te halen en weer terug naar de klant om het te repareren. Tegenwoordig maken mensen een foto, die ze mailen of appen. Het scheelt tijd en geld, voor ons en vooral de klant.”

InstalCenter Van Tongeren, gevestigd aan Asselsestraat 249-251 te Apeldoorn, is telefonisch bereikbaar op 055-3553782. E-mail info@vantongerenapeldoorn.nl en website www.vantongerenapeldoorn.nl