Ondernemend

Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij is klaar voor de lente

Aan kinderen wordt nog weleens gekscherend gevraagd: heb jij je veterdiploma al? Maar die vraag kan met evenveel gemak worden gesteld aan volwassenen die bij het familiebedrijf Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij de verkeerde vetermaat bestellen. “De schoenen met drie gaatjes van tegenwoordig vereisen grotere veters dan die van vroeger. Wanneer mensen hun oude veters moeten vervangen, denken ze er vaak niet aan om die op te meten en bestellen ze de veters van nu voor drie gaatjes. En dan komen ze zo 40 centimeter te kort.”

Het gebeurt dan ook regelmatig dat deze mensen vervolgens terugkomen voor langere veters. “Meten is weten”, knikt Hendrik Hooijer sr. Samen met zijn zoon, ook Hendrik, en Kevin de Haan heeft hij het in coronatijd continu erg druk gehad. “We mochten openblijven in deze strenge lockdown omdat we zogenoemde consumentenproducten leveren en daarmee onder de essentiële winkels vallen. In ons specifieke geval betekent dit dat we reparaties uitvoeren aan schoenen – uiteraard – en andere leerproducten, plus we verzorgen duplicaties van sleutels.”

Hendrik is blij dat hij al die tijd gewoon zijn werkzaamheden voor zijn klanten mocht blijven uitvoeren. “Ik kan onbeperkt de reparaties blijven doen. De verkoop van andere producten is voorlopig nog niet toegestaan in mijn fysieke winkel, maar daarvoor verwijs ik iedereen naar de webshop op onze website schoenmakerijhooijer.nl. Van die webshop wordt overigens veel gebruik gemaakt, en ook vaak uit onverwachte hoek. We hebben bijvoorbeeld aanvragen voor schoencrème gekregen uit Zeeland en zelfs België!”

De schoenmaker wijst er bovendien nog eens op dat de reguliere openingstijden van kracht zijn, om zoveel mogelijk klanten van dienst te kunnen zijn. En dat is hard nodig ook, want de schoenen van de Apeldoorners hebben de afgelopen periode flink te lijden gehad van bijvoorbeeld de sneeuw. “Die richt behoorlijke schade aan leren schoenen aan. En waren de schoenen eenmaal nat van de sneeuw, zetten de mensen die thuis onder de brandende verwarming. Dan krijg je dus barsten in het leer.” Die herstelwerkzaamheden maken inmiddels deel uit van het takenpakket, maar tegelijk worden in de winkel aan de Asselsestraat schoenen klaargestoomd voor de lente. Wandel- en bergschoenen worden momenteel massaal ingeleverd bij Hooijer, ter vervanging van het onderstel. Maar Hendrik wil langs deze weg wel de waarschuwing afgeven dat het klaarmaken van deze schoenen langer kan duren dan men gewend is: “We zijn daarvoor afhankelijk van leveringen uit Italië en daar hebben de fabrieken in coronatijd forse achterstanden opgelopen.”

Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij is vanaf 1984 in Apeldoorn gevestigd. Later, in 1998, werd er ook een vestiging geopend in Twello. De naam Hooijer is uitgegroeid tot een synoniem voor kwaliteit en is een begrip in Apeldoorn, Twello en in de wijde omgeving. Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij is vandaag de dag een volledig geoutilleerd bedrijf, op moderne leest geschoeid, waar alles kwaliteit en liefde voor het vak ademt. Hooijer verricht bijvoorbeeld ook orthopedische aanpassingen aan uw schoenen. “We hebben hierin ruime ervaring. Zo voeren wij verhogingen uit en brengen bijvoorbeeld een afwikkelingsbalk aan en dergelijke. Dit doen wij snel en vakkundig.” Niet voor niets ook mag Hooijer zich gecertificeerd schoenhersteller en erkend leerbedrijf noemen.

Schoenmakersgilde

Hooijer is gecertificeerd door de Stichting Schoenmakersgilde en is Meester Schoenmaker. Het bedrijf wordt regelmatig gecontroleerd op kwaliteit, vakbekwaamheid en serviceverlening door middel van anonieme bedrijfsbezoeken. Hooijer mag alle reparaties voor Van Bommel, Van Lier en Greve uitvoeren, met de daarbij benodigde originele materialen van Van Bommel, Van Lier en Greve. Tevens verrichten zij reparaties voor alle overige merken. Daarnaast is Hooijer lid van de Nederlandse Schoenmakers Vereniging (NSV). In 2019 en 2020 was het bedrijf genomineerd voor Schoenmaker van het jaar voor beide vestigingen. Een nominatie waar ze heel trots op zijn.

Hooijer’s Ambachtelijke Schoenmakerij is gevestigd aan Asselsestraat 42 in Apeldoorn. Voor meer informatie, telefoon 055-5786966, e-mail info@schoenmakerijhooijer.nl en website schoenmakerijhooijer.nl.