Ondernemend

Een goed advies voor een passend afscheid

“Ervaring.” Dat is het woord dat Henry van den Berg bezigt wanneer hem wordt gevraagd hoe je je in Apeldoorn als uitvaartverzorger kunt onderscheiden. Welnu, Henry is liefst twintig jaar in de uitvaartzorg werkzaam, waarvan vijf jaar zelfstandig. “Een uitvaartverzorger heeft vandaag de dag nog vooral een adviserende rol. De nabestaanden van een overledene weten vaak toch al in grote lijnen hoe de uitvaart van hun dierbare vorm moet krijgen.”

Van den Berg is werkzaam in Apeldoorn, Vaassen en omgeving en de persoonlijke toets staat bij hem hoog in het vaandel. “In de periode tussen overlijden en de begrafenis of crematie heb ik elke dag contact met de familie: persoonlijk, telefonisch of via de app. Voor het eerste gesprek kom ik graag bij de familie thuis. Ik ben mij ervan bewust dat ik op zo’n moment als vreemde binnenkom op een intiem moment, namelijk het overlijden van een dierbare. Daarom vind ik het belangrijk om de tijd te nemen om met elkaar kennis te maken. Uiteraard praten we dan ook over de dierbare die is overleden, om zo een goed advies te kunnen geven voor een passend afscheid.”

“RUST, AANDACHT EN DICHTBIJ ALS U DAT NODIG HEEFT”

“Daarna maken wij, stap voor stap, afspraken voor het afscheid. De nabestaanden krijgen alle ruimte om in hun eigen tempo keuzes te maken. Met mijn kennis, ervaring en adviezen zal ik daarin tot steun zijn. Soms kan het rust geven om al in het eerste gesprek zoveel mogelijk te bespreken, maar indien gewenst kunnen moeilijkere beslissingen ook later genomen worden. Omdat ik alleen werk, ben ik te allen tijde het aanspreekpunt voor de nabestaanden. Op de dag van de uitvaart laat ik de familie bewust ‘met rust’. Dan is het aan mij en een collega die me bijstaat om ervoor te zorgen dat de dag smetteloos verloopt.” Het intermenselijke contact met de nabestaanden vindt Henry van het allergrootste belang. “Zo help ik bijna altijd ook bij het aankleden van de overledene. De familie moet weten dat ze met alle vragen bij mij terecht kan. Ik geef op vele gebieden advies, maar niet voor de bloemen, welke urn of grafsteen, daar zijn andere specialisten voor, naar wie ik graag verwijs.” De service van Henry van den Berg Uitvaartzorg stopt overigens niet op de dag van de uitvaart. “Twee weken later verleen ik ook nazorg aan de nabestaanden. Ik zorg ervoor dat u na afloop, ondanks het verdriet om het gemis van uw dierbare, met een goed gevoel kunt terugkijken op de uitvaart.”

Momenteel loopt op radio en televisie de SIRE-campagne ‘De dood. Praat erover, niet eroverheen’. Van den Berg is zichtbaar blij met deze aandacht. “Ik maak gebruik van een uitvaartwensenboekje en raad iedereen aan om tijdens het leven al op te schrijven hoe de uitvaart er uit moet komen te zien. Dat kan bij de nabestaanden een reeks moeilijke beslissingen wegnemen en geeft hun meer ruimte voor het afscheid.”

Henry van den Berg Uitvaartzorg

Postbus 214
7300 AE Apeldoorn
T 055-2032214
E info@hvdberguitvaartzorg.nl
W www.hvdberguitvaartzorg.nl