Ondernemend

‘De mensen zijn in coronatijd massaal aan het breien en haken geslagen’

“Momenteel zijn we erg druk met het vermaken van gordijnen. Die gaan deze maanden weer eerder dicht nu het vroeger donker wordt, dus die moeten er ook netjes bijhangen”, glimlacht Eef van Schie, eigenaresse van De Schaar aan de Asselsestraat 130.

En ze is er blij mee, want veel andere ‘zekerheden’ zijn dit jaar weggevallen voor Eef en Ting. “Dit jaar hebben we een doorgaans drukke periode aan ons voorbij zien gaan, omdat zowel de gala’s in het voortgezet onderwijs als ook het gros van de trouwerijen werden afgeblazen, met al het gemiste vermaakwerk van jurken en kostuums als logisch gevolg. Gelukkig waren er trouwe klanten die juist in deze periode hun kussenhoezen en gordijnen kwamen brengen om te laten vermaken, om ons aan de gang te houden.”

De Schaar is al meer dan 35 jaar een begrip in Apeldoorn en wijde omgeving. Het is het perfecte adres voor kledingreparaties, wol, fournituren en garen. De ronde houten tafel die prominent in de winkel staat, vol met naaimachines en stoffen, laat zien dat hier veel gebeurt. Klosjes garen en knopen liggen klaar om te worden verwerkt. Er wordt dan ook veel werk verricht bij De Schaar. Klanten kunnen hier terecht voor allerhande vermaakwerk en reparaties. Dit houdt niet op bij het korter of langer maken van een broek, maar ook het op maat maken van kostuums, jurken en rokken en reparaties van – bijvoorbeeld – motorkleding behoren tot de werkzaamheden. Ritsen in jassen of kussenhoezen zetten, een wiegje bekleden of een trouwjurk aanpassen? De Schaar biedt een ruime keuze uit diensten.

Motten hebben vrij spel

“De winterjassen zijn inmiddels weer uit de kast gehaald en die komen veel onze kant op voor een nieuwe rits. En veel winterkleding die nu weer tevoorschijn komt, heeft te lijden gehad onder de motten. Die beestjes gedijen goed onder wisselende temperaturen en het feit dat er buiten nauwelijks meer met insecticiden wordt gewerkt. Ze hebben dus vrij spel en veroorzaken gaten in de kleding. De laatste jaren is wollen kleding ook weer enorm geliefd, omdat het zo behaaglijk zit.” Daarnaast vermaken Eef en Ting zich veel met het vermaken van kleding die te krap is geworden als gevolg van de zogenoemde coronakilo’s. “Zelfs spijkerbroeken van jongeren mogen we wijder maken.” Het vermakelijke duo werkt uiteraard uitsluitend met een beschermend mondkapje en constateert dat ook hun klanten zich prima aan de mondkapjesplicht houden. “Indien gewenst kunnen wij ook mondkapjes voor hen maken. Wanneer ze een lapje stof van 30×20 centimeter meebrengen, gaan wij ermee aan de slag.”

Met het korter worden van de dagen in deze koudere maanden, en natuurlijk de voorbije maanden ook al vanwege het coronavirus, zitten de mensen vaker en langer thuis. En dan komt een hobby goed uit. Eef knikt: “Steeds meer mensen zijn de afgelopen tijd gaan haken en breien. Sokken voor thuis vooral, maar ook voor het goede doel wordt er gehandwerkt. Vorig jaar gingen er veel gebreide mutsen naar Lesbos, dit jaar worden er dekentjes gebreid voor baby’tjes in Afrika.”

De Schaar is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Meer informatie via de website www.deschaarapeldoorn.nl en telefoon 055-5223105.