Ondernemend

De Babbel 15 jaar deel 2

 

Binnen de keukenbrigade van De Babbel heeft iedereen zijn eigen taak én is iedereen – van kok tot afwasser – een even belangrijke schakel.


“Van kok tot afwasser, iedereen is even belangrijk in de keuken”

Chef-kok Benno trots op behaald Keurmerk Voedselveiligheid

“De Babbel is een restaurant voor iedereen”, vindt chef-kok Benno van der Sluis (39). Hij is dan ook niet van het gepriegel in de keuken. “Voor mij geen bloemetjes met een pincet op een bord draperen maar gewoon met het team een avond keihard rammen. Das het mooiste.”

Op televisie zie je het nog wel eens: koks die al vloekend achter het fornuis staan. Hoe is dat eigenlijk bij Benno in de keuken? “Meestal gaat het wel gemoedelijk, maar als iemand loopt te kneuzen dan neem ik geen blad voor de mond”, bekent hij. Gelukkig heeft Benno over de samenwerking niks te klagen. “Voor een buitenstaander lijkt het misschien chaotisch maar we werken met een systeem. Iedereen heeft zijn eigen taak én is even belangrijk. Ook de afwasser.”

Afwassen
Zijn collega-kok Jeffrey van Veldhoven (28) grijnst: “En vergeet ook vooral het belang van de vaatwasmachine zelf niet”, lacht hij. “Want als die het een keer niet doet en je alles met de hand moet afwassen – zoals laatst – dán heb je pas echt een drukke avond.”

‘Keukenblind’
Naast alle voorbereidingen en het achter de kachel staan – zoals het koken in een professionele keuken genoemd wordt – moet er ook volgens HACCP gewerkt worden. Omdat hier veel regels aan verbonden zijn ging De Babbel een samenwerking aan met Bureau De Wit, een onafhankelijk adviesbureau op het gebied van voedsel- en waterveiligheid. “Constante kwaliteit is heel belangrijk”, weet chef Benno. “En je wilt door alle drukte niet ‘keukenblind’ worden.”

Keurmerk Voedselveiligheid
De samenwerking met Bureau De Wit werpt z’n vruchten af. Onlangs werd de keukenbrigade beloond met het officiële Keurmerk Voedselveiligheid. De keukenbrigade is super trots, maar tijd om rustig aan te doen is er niet. Er moeten nieuwe gerechten op de kaart en de kerstdagen staan voor de deur.

Mies van Triest en Gerrit Steijl drinken meerdere malen per week een bakkie bij De Babbel. Vaste prik zijn de cappuccino voor haar en een decafé koffie voor hem.


“Wij voelen ons hier veel meer dan gewoon een gast”

Mies en Gerrit drinken al jaren regelmatig een bakkie bij De Babbel

Wanneer er een cappuccino en een decafé koffie onder de koffiemachine vandaan komen dan weet iedereen dat Mies van Triest (61) en Gerrit Steijl (64) binnen zijn. Het echtpaar doet meerdere malen per week een bakkie bij De Babbel. En dat terwijl ze eerder eigenlijk nooit verder kwamen dan de plaatselijke Chinees.

“Nou bij wijze van spreken dan hè”, grapt Gerrit. “We gingen ook wel eens naar de Griek. Maar toen een kennis ons acht jaar geleden een drankje aanbood, kwamen we op het terras van De Babbel terecht. De koffie smaakte goed en het was
gezellig dus de frequentie werd opgevoerd.”

Vertrouwensband
Mies en Gerrit voelen zich helemaal thuis bij De Babbel. “De sfeer is gemoedelijk, net zoals bij Cheers”, vindt Mies. “En omdat we hier regelmatig zijn, leren we ook het personeel goed kennen. Iedereen die hier werkt heeft wel tijd voor een praatje. Met sommigen gaan de gesprekken verder en is er zelfs een vertrouwensband ontstaan.”

Meer dan ‘gewoon een gast’
“Wij voelen ons hier gewoon veel meer dan alleen maar ‘een gast’”, vertelt Gerrit. “Wat ik heel mooi vindt is dat de waardering wederzijds is. Toen Mies vorig jaar behoorlijk ziek was kregen we zelfs een fruitmand van De Babbel. Dat vind ik heel bijzonder.” Mies lacht verlegen als ze aan alle aandacht terugdenkt. “Kennelijk gebeuren die dingen als je een goede klik hebt met een bedrijf en het personeel. Het voelt bijna alsof we er een beetje bij horen hier.”

Twaalfuurtje
Naast het vertrouwde bakkie koffie en het babbeltje genieten Mies en Gerrit ook van het eten bij De Babbel. Uitsmijter carpaccio en het twaalfuurtje zijn voor beiden met stip favoriet als lunch. “En na zo’n twaalfuurtje zitten we zo vol dat we zelf ’s avonds geen pannen meer op het vuur zetten”, aldus Gerrit.