Ondernemend

De Adelaar jubileum uitgave

Apeldoorn en wielrennen is een unieke combinatie. Geen enkele andere stad ter wereld kan zeggen dat zij zowel het wereldkampioenschap wielrennen op de weg, het WK op de baan en het WK veldrijden heeft georganiseerd. Het bijzondere daarbij is dat het wereldkampioenschap op de weg reeds in 1925 werd georganiseerd terwijl van een wielervereniging in Apeldoorn nog geen sprake was. Een aantal bekende Apeldoorners vond dit ook bijzonder en zij besloten in 1933 een wielervereniging op te richten. De geboorte van de A.R. & T.V. de Adelaar was een feit. De band met de stad Apeldoorn moest duidelijk blijken. Niet alleen met de naam “Adelaar” maar ook met de clubkleuren rood/geel werd een link gelegd met het stadswapen van de Gemeente Apeldoorn.

Wat begon als een vereniging met 36 leden in 1933 is 90 jaar later uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met ca. 500 leden en daarmee behoort de vereniging tot één van de grootste wielerverenigingen van Nederland.

Naast het wedstrijd-wielrennen neemt ook het toerfietsen een belangrijke plaats in. Al ruim 45 jaar heeft de vereniging een hele actieve toerafdeling die het hele jaar door ritten voor onze leden organiseert. Dit kunnen ritten vanuit Apeldoorn zijn, maar ook mooie ritten in het buitenland. In de beginjaren werd er uitsluitend op de racefiets gereden, maar in de loop van de jaren is daar ook het off-roadfietsen bijgekomen, waarbij met name in de laatste jaren het gravel-rijden heel populair is geworden.

Ook levert de Adelaar al jarenlang een hele grote bijdrage aan het baanwielrennen in Nederland, dit komt mede doordat de Adelaar jarenlang een eigen wielerbaan heeft gehad aan de Orderparkweg in Apeldoorn. Na het sluiten van deze baan zijn de baanactiviteiten door de Adelaar voortgezet in het Omnisport-centrum. De NK’s, EK’s en WK’s die daar georganiseerd worden zijn een groot succes dankzij de inzet van vele Adelaar-vrijwilligers.

Kortom, na 90 jaar is sprake van een bloeiende wielervereniging, met een heel actief jeugdteam, een viertal wedstrijdteams waarbij we voor elke leeftijdsklasse wel een passend team hebben en een hele actieve toergroep die ervoor zorgt dat er werkelijk honderden Adelaarleden met plezier de weg op kunnen. Kortom, de Adelaar is niet meer weg te denken uit de Apeldoornse sportwereld. Het is mij dan ook een genoegen om hier voorzitter van te zijn. Ik hoop dat wij met deze promokrant Apeldoorn een fraai inkijkje kunnen geven in onze vereniging en wellicht is dat voor u als Apeldoorner een reden om nader kennis te maken met de wielersport en/of onze vereniging.

De gehele Adelaars jubileum uitgave is nu te lezen in de krant of hieronder.