Ondernemend

Dagverse bloemen rechtstreeks vanaf de veiling

Vorig jaar openden Barry en Alice van Beest, broer en zus, hun negende bloemen- en plantenwinkel in het vernieuwde winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn. De formule die Van Beest Bloemen en Planten hanteert – betaalbare en verse bloemen van de Bloemenveiling in Aalsmeer – slaat dus enorm goed aan.

“De mensen komen bij ons ook nooit voor een gesloten deur. Wij hanteren zeer ruime openingstijden, zeven dagen per week en veelal van 8.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds, zodat men altijd wel een geschikt tijdstip heeft om even bij ons langs te komen.” Het succes van de winkels drijft voorts op de herkenbaarheid van de formule én het gezicht dat de klanten in de winkel verwelkomt. “In Apeldoorn is dat Hennie, die eerder al in een andere bloemenzaak op Anklaar werkzaam was. De mensen daar kennen haar goed en dat schept vertrouwen.”

Want voor Barry en Alice was Apeldoorn toch wel even iets verder uit de richting. “Wij hebben ons magazijn in Putten en de acht andere fysieke bloemenwinkels in Amersfoort, Leusden, Zeist, Hoogland en Eemnes. Elke dag zijn wij op de Bloemenveiling in Aalsmeer te vinden en daarnaast kopen we rechtstreeks in bij verschillende kwekers. U kunt dagelijks bij ons terecht voor dagverse snijbloemen, boeketten, decoratieve cadeaus en kamer- en buitenplanten.”

Van Beest Bloemen en Planten is een echt familiebedrijf. De liefde voor de detailhandel kregen Barry en Alice met de paplepel ingegoten. Vader en moeder Van Beest dreven samen een supermarkt en later kwam daar een aparte cadeauwinkel met bloemen en planten bij. Deze ervaring met de bloemendetailhandel en supermarkt leidde aanvankelijk tot een groothandel in bloemen en planten die aan supermarkten leverde. Uiteindelijk verdween het ‘supermarktverhaal’ helemaal uit beeld en ontstond het concept dat nu al tot negen succesvolle winkels heeft geleid. “Ons doel was ooit tien winkels, dus we zijn goed op weg”, lacht Alice. Overigens viert het bedrijf dit jaar het zilveren jubileum. Het 25-jarig bestaan zal, afhankelijk van de coronasituatie verder in 2021, groots of iets soberder worden gevierd.

Achter de schermen is Van Beest altijd bezig met verbeteringen, qua werkprocessen, maar ook qua duurzaamheid. “Zo hebben we net nieuwe boekethoezen van stevig papier, in plaats van plastic, in onze huisstijl laten ontwerpen. Ook hebben we recentelijk ons krullint van plastic vervangen voor papieren krullint. Samen met de nieuwe papieren boekethoezen kan dit zo bij het oud papier.”

Bij Van Beest Bloemen en Planten wordt er niet thuisbezorgd, daar hebben broer en zus destijds bewust voor gekozen. Het is wel mogelijk om online te bestellen en af te halen. “Wij zien onze klanten graag in de winkel en dat is ook ons motto. Het persoonlijke contact vinden wij enorm belangrijk. Daarom hebben we in coronatijd ook steeds gewerkt met een kraam buiten voor de winkel. Complimenten aan ons team daarvoor, want het was vaak echt in weer en wind!”

Van Beest Bloemen en Planten
Operaplein 111
7323 EL Apeldoorn
T 0341-494522
E info@vanbeestbloemen.nl
I www.vanbeestbloemen.nl