Ondernemend

Bowlen: hoe verandert het imago?

Uit een onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca-advies van afgelopen jaar wordt duidelijk dat steengrillen nog steeds onlosmakelijk verbonden is met bowlen, dat het bowlen als sport aan het verdwijnen is en dat er meer waarde wordt gehecht aan de totaalbeleving die de bowlingbaan biedt. Een bowlingcentrum op zich is niet meer voldoende, een combinatie van meerdere voorzieningen wel.

Volgens het onderzoek zijn er in Nederland 197 bowlingbanen (campings en vakantieparken niet meegerekend). Niet allemaal zijn zij aangesloten bij de Nederlandse Bowling Federatie (NBF). Gemiddeld heeft een bowlingcentrum negen banen. De belangrijkste trend uit het onderzoek is dat het aantal nieuwe leisure centra dat bowling faciliteiten biedt, zal toenemen.

Bowlen als sport minder populair
Ook al heeft Nederland zich in november bewezen op het WK in Las Vegas door de wereldtitel te pakken, toch wordt bowlen als sport steeds minder populair. In de afgelopen jaar is er een daling te zien van maar liefst 20 procent. Dat sportbowlen minder populair wordt, merkt ook de NBF aan een daling van het aantal leden. De Nederlandse Bowling Federatie (NBF) behartigt de belangen van bowlingverenigingen en aangesloten leden en organiseert competities en evenementen. Dit doet zij al meer dan vijftig jaar. Bowlen lijkt dus meer en meer een vrijetijdsbesteding te worden.

Meer ouderen bowlen
Met de groeiende vergrijzing wordt de oudere doelgroep steeds belangrijker. Daar sluit het WK 50-plus bowlen mooi bij aan. Afgelopen jaar werd dat in München gehouden. Helaas wisten de Nederlanders geen medailles in de wacht te slepen. De vergrijzing heeft ook gevolgen voor het concept bowlingcentrum: zo wordt er al nagedacht over andere verlichting en over de menukaart maar ook over technieken om de baan te verhogen. 

Van steengrill naar plategrill
Als je gaat bowlen, denk je natuurlijk aan steengrillen. Bijna ieder bowlingcentra heeft de beschikking over een restaurant. En bij zo’n 72 procent daarvan kun je steengrillen of iets soortgelijks als bijvoorbeeld plategrillen. Het voordeel van plategrillen is dat het eten wordt klaargemaakt op een elektrische plaat: vers vlees of vis wordt veel smaakvoller omdat het geleidelijk gebraden wordt.

Een stap terug: hoe is bowlen eigenlijk ontstaan?
Bowlen is typisch Amerikaans. Er zijn verschillende opvattingen over het ontstaan van bowlen. Maar in Amerika is bowlen populair sinds de koloniale tijd. Tijdens de 17e eeuw namen Engelse, Nederlandse en Duitse kolonisten hun eigen versies van bowling mee naar Amerika. In 1875 werd het uiteindelijk een Amerikaanse sport want toen werd er in de Verenigde Staten de National Bowling Association opgericht. Tegenwoordig zijn er zelfs scholen in Amerika waar bowlingles wordt gegeven. Bij het ontstaan van de National Bowling Association werden ook voor het eerst de regels bepaald, zoals:

●       het aantal beurten

●       het verwijderen van de kegels

●       de grootte van de bowlingbal

●       de afstand van de kegels

●       de foutlijn

●       de lengte van de kegels

●       de maximale score

Trendy bowlen bij All American Bowling
Bij bowlingcentrum All American Bowling in Noordwijkerhout wordt bowlen naar een hoger level getild. Bowlen moet een echte beleving zijn: lekker vers eten, een hippe en sfeervolle aankleding en binnenkort ook de mogelijkheid om een tof feest te geven met spectaculaire verlichting en een DJ. Als je weleens in Noordwijkerhout bent geweest, kun je het prachtige gebouw niet gemist hebben. All American bowling biedt verschillende arrangementen met verse plategrills voor familie of bedrijfsuitjes. Meer weten? Kijk dan even op onze website:www.allamericanbowling.nl.