Ondernemend

Beste cognacs en mooiste verhalen

APELDOORN – Erik de Leest en Harold van der Werff openden zaterdag 15 juli Slijterij de Cognactheek Apeldoorn aan de Koninginnelaan. Het duo presenteert hier het grootste cognac-assortiment van Nederland, met enkele exclusieve flessen van fameuze familiehuizen.

Harold dronk op zijn vijftiende al zijn eerste glaasje cognac met zijn vader. Zowel bij hem als bij zijn oude schoolvriend Erik ontwikkelde zich door de jaren heen een liefde voor de drank en al snel ontstond bij de mannen de droom een eigen winkel, gespecialiseerd in cognac, te beginnen. De jaren verstreken, maar voor Erik was het uiteindelijk zijn gevecht tegen kanker en daarna de zoektocht naar een baan, wat hem deed beseffen dat hij zijn dromen gewoon na moest jagen. Harold bleef niet achter en samen schreven ze een bedrijfsplan.
Het resultaat is de Cognactheek. Een slijterij aan de Koninginnelaan 42 waar je terecht kunt voor het grootste assortiment cognac in Nederland. Niet de standaard merken, maar flessen van zorgvuldig geselecteerde cognachuizen die Erik en Harold zelf in Frankrijk afgaan. Daarnaast verkopen ze andere gedistilleerde dranken als whisky, armagnac, calvados, wodka, grappa, gin en likeuren. De Cognactheek heet zo, omdat Erik en Harold zich met hun zaak niet alleen willen focussen op de verkoop van hun geliefde drank, maar ook op het onderwijzen op het gebied van cognac en gedistilleerde dranken. Daarom is er ook een proeverijruimte waar Harold (thema)proeverijen gaat houden, met bijpassende hapjes van Erik.
En wat weten de mannen er veel van! Elke fles in het assortiment draagt een bijzonder verhaal in zich mee, gerelateerd aan de beroemdste familiehuizen in Frankrijk. Erik en Harold spraken er met vaak al de zoveelste generatie van cognacproducenten en die verhalen geven ze met een passie door aan de klanten. Bijzonder leuk om te vermelden is dat de beide mannen trachten zoveel mogelijk flessen te verzamelen van hun beider geboortejaar 1968. Ze hebben daarvan inmiddels een mooie collectie in huis. Bijzonder is ten slotte ook te vermelden dat het duo drie biologische cognacs in het assortiment heeft opgenomen.
Voor meer informatie, website cognactheek.nl, e-mail info@cognactheek.nl, telefoon 06-43015216 en volg de Cognactheek op facebook