Ondernemend
De Bedrijvenkring Apeldoorn (BKA), samen met zeven andere ondernemersorganisaties, zet zich actief in voor de oprichting van een gemeentebreed Ondernemersfonds voor de gemeente Apeldoorn. Het fonds moet zorgen voor meer organisatiekracht, gezamenlijke investeringen en een impuls voor de lokale economie.
Samen sterk voor Apeldoorn
Al ruim dertig jaar is de BKA een belangrijke belangenbehartiger voor het Apeldoornse bedrijfsleven. Toch merken ondernemers dat de versnippering van belangenverenigingen en de afname van de organisatiegraad het steeds lastiger maakt om gezamenlijk op te treden. Om die reden heeft de BKA samen met
onder meer Centrum Management Apeldoorn (CMA), Centrum Evenementen Apeldoorn (CEA), de Federatie Apeldoornse Ondernemers (FAO), Ondernemersvereniging Bedrijvenpark Apeldoorn Noord (OBAN), VNO-NCW Stedendriehoek, Strategisch Netwerk Apeldoorn en Apeldoorn Partners de handen ineen geslagen om de slagkracht van ondernemers in Apeldoorn te vergroten. Gezamenlijk vertegenwoordigen deze organisaties een groot deel van het Apeldoornse bedrijfsleven.
Naast deze partners worden ook andere partijen, zoals Koninklijke Horeca Nederland, de recreatiesector, vastgoedondernemers, agrarische ondernemers, culturele instellingen en ondernemers in de dorpen actief betrokken bij de verkenning van de mogelijkheden tot het oprichten van het fonds.
“De tijd lijkt rijp voor een gemeentebreed Ondernemersfonds,” aldus Priscilla Trip, voorzitter van de BKA. “Door samen te investeren in onze lokale omgeving, versterken we niet alleen de Apeldoornse economie, maar bevorderen we ook de onderlinge samenwerking tussen ondernemers, culturele en maatschappelijke instellingen en de gemeente. Samen kunnen we projecten realiseren die het verschil maken voor iedereen die in Apeldoorn woont, werkt, recreëert en leeft.”
Wat is een gemeentebreed Ondernemersfonds?
Een Ondernemersfonds werkt via een opslag op de OZB-niet-woningen. Het opgehaalde geld wordt per trekkingsgebied geoormerkt en beheerd door een overkoepelende stichting. Het geld kan alleen lokaal worden besteed met volledige inspraak van ondernemerscollectieven. Het komt dus ten goede aan de partijen die de gelden bij elkaar hebben gebracht. Dit model, dat al jarenlang succesvol is in steden zoals Leiden, Utrecht en Heerde biedt voordelen zoals gezamenlijke inkoop, minder administratieve lasten en meer ruimte voor initiatieven die de hele gemeente ten goede komen.
Volgende stappen
Om de haalbaarheid van een gemeentebreed Ondernemersfonds in Apeldoorn te onderzoeken, hebben de samenwerkende partijen een incidentele subsidie van de gemeente Apeldoorn ontvangen. Dit bedrag wordt ingezet voor een uitvoerig draagvlakonderzoek, gesprekken met stakeholders, een eerste financiële analyse en het in kaart brengen van de trekkingsgebieden. De bestuursleden van de betrokken organisaties zullen daarnaast tijd en energie steken in gesprekken en politieke lobby.
Als alles volgens plan verloopt, hopen de betrokken partijen op 1 januari 2026 officieel van start te kunnen gaan met het fonds.
Meer informatie over het Ondernemersfonds Apeldoorn kunt u vinden op www.ondernemersfondsapeldoorn.nl.