Stedendriehoek

Onderhoudsvrije tuin

Een onderhoudsvrije tuin is ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben of simpelweg de tijd niet hebben om de tuin bij te houden. In dit artikel geven we je een aantal tips voor een tuin die weinig onderhoud nodig heeft.

Bestrating

Veel mensen denken dat een tuin met veel bestrating en sierbestrating niet veel onderhoud nodig heeft, maar in de praktijk valt dat toch tegen. Om de bestrating mooi te houden is best nog wel wat onderhoud nodig, denk bijvoorbeeld aan onkruid verwijderen tussen de tegels, groene aanslag verwijderen, vegen en bladruimen.

Kies je toch voor bestrating in je tuin, ga dan in ieder geval voor grote stenen of tegels. Op die manier heb je minder voegen waar onkruid of mos tussen kan groeien. En ga je nieuwe bestrating aanleggen? Maak dan gebruik van anti-worteldoek om het opkomen van onkruid tegen te gaan.

Kunstgras

Het goed onderhouden van een gazon met echt gras kost veel tijd en moeite. Denk bijvoorbeeld aan gras maaien, sproeien in de zomer, bemesten en verticuteren. Wil je graag een onderhoudsvrije tuin, dan is kunstgras zeker het overwegen waard. Het is tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van echt gras en heeft bijna geen onderhoud nodig.

Beplanting

Vaak wordt er gedacht dat planten in de tuin veel onderhoud nodig hebben, maar ook dat is onterecht. Er zijn genoeg planten te vinden die maar weinig onderhoud nodig hebben en dus prima geschikt zijn voor een onderhoudsvrije tuin. Let er wel op dat je niet teveel verschillende soorten planten in je tuin plaatst, want dan kan het alsnog veel werk worden. Dit komt omdat iedere soort plant zijn eigen soort onderhoud nodig heeft, dus als je niet te veel verschillende soorten hebt blijft het onderhoud overzichtelijk.

Bodembedekkers

Bodembedekkers zijn ideaal voor een onderhoudsvrije tuin, omdat ze voorkomen dat onkruid kan opkomen. Je kunt hiervoor gebruik maken van materialen zoals grind, split, boomschors en houtsnippers, maar je kunt ook kiezen voor bodembedekkende planten. Populaire soorten zijn klimop, kattenkruid en vrouwenmantel. Dit zijn erg makkelijke planten die maar weinig onderhoud nodig hebben en dus ook voorkomen dat er onkruid in je tuin komt te staan.