Stedendriehoek

Oncologen zwemmen zondag mee

APELDOORN – Zondag 17 september vindt de sponsorzwemtocht Swim to Fight Cancer plaats in recreatieplas Bussloo. Een team van drie artsen en drie gespecialiseerd verpleegkundigen van afdeling oncologie-hematologie van Gelre ziekenhuizen zwemt mee voor Fight Cancer. Deze stichting werft fondsen voor wetenschappelijk kankeronderzoek en preventie via KWF kankerbestrijding.

“Als zorgverleners binnen het Gelre Oncologisch Centrum werken wij dagelijks met patiënten met kanker”, vertelt Cees Schaar, internist-hematoloog. “Onze motivatie om als zwemteam deel te nemen aan Swim to Fight Cancer is dat we elke dag de zorg voor patiënten met kanker wat beter willen maken. Wetenschappelijk onderzoek en de vertaling daarvan naar de praktijk is daarbij van essentieel belang. Daar leveren wij graag een bijdrage aan.”

Bussloo staat zondag 17 september in het teken van de tweede editie van Swim to Fight Cancer: hét zwemevenement waarin deelnemers onder het motto van ‘Love Life, Fight Cancer’ de strijd aangaan tegen kanker. Er zijn verschillende afstanden, dus zowel geoefende als minder geoefende zwemmers kunnen meedoen en met hun deelname sponsorgeld ophalen in de strijd tegen kanker.

Vorig jaar had de eerste editie van Swim to Fight Cancer plaats in het Apeldoorns Kanaal en met ruim 150 deelnemers en een opbrengst van ruim €125.000,- was deze primeur een groot succes. “Natuurlijk willen we dit jaar méér: meer deelnemers, meer publiek en nóg meer geld! Dit jaar zijn er niet alleen individuele en teamafstanden, maar ook is er een Estafette Swim (powered by Rabobank) waarbij een team sámen 1600 meter zwemt. 

Er kan per team of als individu ingeschreven worden voor de volgende afstanden: individuen zwemmen 1,5 kilometer en ook voor teams is de afstand per persoon 1,5 kilometer. Nieuw is de Estafette Swim waarbij een team sámen een afstand van 1600 meter aflegt. Ook is er die dag een Junioren Swim (12 tot 18 jaar) waarbij de deelnemers 200, 400, 600 of – als ze heel goed geoefend zijn – 1500 meter zwemmen.

Inschrijven is mogelijk via de website www.swimtofightcancer.nl (klik op 055 Apeldoorn). Deelnemers gaan tevens de uitdaging aan om minimaal €250,- aan donaties binnen te halen. Uiteraard worden deze donaties ingezet voor kankeronderzoek, hét doel van Swim to Fight Cancer.

Fight Cancer is de overkoepelende organisatie die onder het motto ‘Love Life, Fight Cancer’ de strijd aangaat tegen kanker. Fight Cancer streeft ernaar om in zoveel mogelijk steden een ‘Swim’ te organiseren en dit jaar wordt in de volgende zes steden gezwommen: Delft, Hoorn, Eindhoven, Dordrecht, s Hertogenbosch en Bussloo. De opbrengsten van Fight Cancer gaan via KWF Kankerbestrijding naar wetenschappelijk onderzoek en preventie. De opbrengst wordt ook besteed aan fellowships: persoonlijke beurzen voor jonge talentvolle artsen en onderzoekers die een belangrijke rol zullen spelen in kankeronderzoek in Nederland.