Stedendriehoek

OMT adviseert medische mondkapjesplicht voor buiten en binnen

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd om de mondkapjesplicht uit te breiden. Dit zou gaan om sportevenementen en demonstraties, maar ook in drukke winkelstraten en op de markt. Ook binnen zouden mensen een mondkapje moeten dragen, ook op een vaste zitplaats. Stoffen mondkapjes zijn in het advies niet meer toegestaan, alleen medische mondmaskers.

Mondkapjes moesten tot dusver vrijwel alleen binnen gedragen worden, zoals in supermarkten, winkels en bibliotheken. Als het kabinet het advies overneemt, betekent dat een flinke wijziging in het beleid. Eerder was al de oproep om een dubbel mondkapje te gaan dragen. Het OMT wil dat mensen binnen voortaan de mondkapjes blijven dragen als zij gaan zitten. Er zouden alleen nog uitzonderingen zijn wanneer mensen iets eten of drinken.

Mondkapjes op kantoor en in het onderwijs
Ook in het hoger onderwijs wil het OMT mondkapjes verplicht maken, net als op kantoor, tenzij er een beperkte en vaste bezetting is, in combinatie met goede ventilatie. In binnensportruimtes mag het mondmasker alleen nog worden afgezet als mensen daadwerkelijk sporten.

Het OMT kwam afgelopen vrijdag bijeen om over de coronasituatie in Nederland te praten. Als het kabinet het advies overneemt voldoen zelfgemaakte mondkapjes niet meer. Belangrijk is wel dat het gaat om chirurgische mondneusmaskers (minimaal type II) die een CE-keurmerk hebben. Volgens het OMT houden deze chirurgische mondkapjes de uitstoot van meer virusdeeltjes tegen en beschermen deze de drager ook beter tegen virusdeeltjes van buitenaf.

Het nieuwe kabinet wordt vandaag ingezworen en beslist deze week over de coronamaatregelen. De grootste vraag daarbij is of de huidige lockdown op de geplande datum van 14 januari ten einde komt.