Stedendriehoek

Oliebollen gebakken? Ruim je frituurvet dan netjes op!

Traditiegetrouw bakken veel mensen met Oud en Nieuw oliebollen. Maar slechts minder dan de helft van de Nederlandse huishoudens voert frituurvet na het oliebollen bakken goed af, geeft Unie van Waterschappen aan. Het gebruikte frituurvet verdwijnt vaak in de gootsteen of wc.

“Het vet veroorzaakt grote problemen in leidingen en bij de rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost ons als waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Wanneer frituurvet door de gootsteen wordt gespoeld, gaat het gestolde vet aan de binnenkant van leidingen zitten. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen.”

Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.
Waterschappen roepen dan ook op om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij recyclepunten. Dan kan er biobrandstof van gemaakt worden, een vorm van groene energie.