Stedendriehoek

Nostalgie van ambachten en antiek speelgoed

TERSCHUUR – Wie de nostalgie van ambachten en antiek speelgoed wil beleven is bij het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur aan het goede adres. Bij dit interactieve museum mogen volwassenen met de handen kijken en aan de kinderen laten zien hoe het vroeger allemaal werkte.

Het museum opende 24 jaar geleden zijn deuren en is in de loop der jaren flink gegroeid. Zo biedt het onderhand rondgang langs 160 ambachten in de vorm van winkeltjes en compleet ingerichte werkplaatsen. “Bijna niets is bij ons achter het glas”, vertelt Ronald Bakker. “Dit maakt ons museum vrij uniek. Verschillende vrijwilligers lopen door het museum rond om vragen te beantwoorden en demonstraties te geven. Denk bijvoorbeeld aan iemand die in de drukkerij gepersonaliseerde kaartjes maakt of manden vlecht. De meesten hebben een bepaald ambacht in hun leven als vak uitgeoefend of het geleerd van hun ouders.” Voor de kinderen zijn er twee speurtochten door het verleden te maken. “Deze zijn niet alleen leuk, maar ook nog eens heel leerzaam!”

In het speelgoedgedeelte van het museum staan onder andere oude stoomtreintjes in vitrinekasten, die je via knopjes kunt besturen. Ook zijn er oude kinderserviesjes, merkberen, poppenhuizen en speelgoedkeukentjes te zien. “Ik kan mij niet voorstellen dat kinderen vroeger met echt vuur mochten spelen. In de speelgoedkeukens mochten ze bijvoorbeeld hun eigen pannenkoekjes maken.”

Meccano
Iedere drie tot zes maanden heeft het museum een nieuwe tentoonstelling. Tot en met november loopt de expositie Meccano constructiespeelgoed, die in samenwerking met Meccano Gilde Nederland is samengesteld. Meccano’s zijn ijzeren stripjes die men met boutjes en moertjes aan elkaar kan schroeven. Dit speelgoed stamt uit 1904 en was enorm populair in de jaren ’50 en ’60. “Je kunt hierbij je creatieve geest de loop laten gaan. In het museum kun je er niet alleen naar kijken, maar ook mee spelen.”

Openluchtmuseum
In het openluchtgedeelte van het museum kun je kennismaken met de landbouwmechanisatie uit de tijd dat alles nog met paard en wagen werd gedaan. De grote verzameling bestaat uit onder andere antieke boerenkarren, een getrokken ploeg en antieke brandspuit. “Geniet tijdens uw museumbezoek ook van een hapje en een drankje in ons gezellige museumcafé.”

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag (in de maanden april tot en met september) van 11.00 tot 17.00 uur. Kinderen tot en met 4 jaar hebben gratis toegang, kinderen van 5 tot 14 jaar betalen €8,95, volwassenen €10,50 en senioren €9,75.  Voor grote groepen zijn er speciale groepsarrangementen. Het museum is volledig rolstoelvriendelijk. Adres: Rijksweg 87, Terschuur (nabij Barneveld). Kijk voor meer informatie op www.ambachtenmuseum.nl of bel 0342-462060.