Stedendriehoek

Noodpakketten voor door corona getroffen Malawi

APELDOORN – Malawi wordt hard geraakt door de gevolgen van het Coronavirus/Covid-19. De Apeldoornse stichting Stéphanos is onlangs een kleine actie gestart om geld in te zamelen, zodat noodpakketten kunnen verstrekt worden.

“De scholen zijn er al een maand dicht en er heerst een soort noodtoestand. De WHO-adviezen als social distancing, persoonlijke hygiëne et cetera worden in acht genomen, maar als 80% van de mensen geen water in huis heeft en dus naar een lokale pomp moet lopen, als zeep een luxe product is, als de kinderen op school geen maaltijd meer krijgen en ondergebracht zijn bij familie, dan zien we dat deze maatregelen grote (financiële) gevolgen hebben voor de vele arme gezinnen”, vertelt Harry Droppert.

De reformatorische stichting Stéphanos geeft hulp en onderwijs aan (wees)kinderen en hun familie. In Malawi ligt bij het werk de focus op diaconaal werk met de Bijbel in de hand. Voor Zambia geldt dat de werkzaamheden voornamelijk gericht zijn op evangelisatie. “Naast voorlichting en preventie wil Stéphanos helpen met voedsel, hygiëneproducten en schoolmateriaal. Hiervoor zijn in korte tijd een tweetal noodpakketten samengesteld om gezinnen te helpen. De pakketten zijn door een ieder voor 10 of 25 euro te doneren. In deze pakketten zitten de noodzakelijke zaken als onder andere maïsmeel/rijst, bonen, suiker, zout, thee, soja, stukken desinfecterende zeep, emmer met kraantje, schoolschriften en potloden. Bij deze pakketten wordt ook een Bijbel en preek in eigen taal geleverd.”

Flora is met haar kinderen één van de gezinnen die door middel van deze actie geholpen kunnen worden. Droppert: “Flora is een 44-jarige weduwe met de zorg voor zeven kinderen in de leeftijd van 4 tot 17 jaar. Haar man is in 2017 overleden en haar gezin is afhankelijk van landbouw en de oliebollen die ze twee dagen per week verkoopt op de markt. Met dat verdiende geld probeert ze haar gezin draaiende te houden. We zochten haar op en ze liet ons het laatste beetje maïsmeel dat ze had zien. Ze zei tegen ons: ‘Als dit op is, weet ik niet hoe het verder moet. We mogen niet naar de markt, iedereen moet thuisblijven, hoe kan ik dan deze kindermonden vullen?’ Onze actie en noodpakketten zijn te vinden op: https://www.stephanos.nl/noodpakketten-actie. Doneren kan ook via deze link.”